Η βαθιά εγκεφαλική διέγερση (THS) θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεραπεία ασθενών με νόσο Alzheimer. Αυτό αναφέρει ερευνητική ομάδα του Charité Universitätsmedizin Berlin στο περιοδικό Nature Communications

Οι ερευνητές περιγράφουν ένα συγκεκριμένο δίκτυο στον εγκέφαλο των ασθενών με Alzheimer, η διέγερση του οποίου συνοδεύεται από ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η THS είναι μια θεραπευτική διαδικασία που έχει ήδη εγκριθεί στη Γερμανία για τη θεραπεία νευρολογικών κινητικών διαταραχών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η δυστονία, καθώς και για νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Στον εγκέφαλο του πάσχοντος εμφυτεύονται λεπτά ηλεκτρόδια, τα οποία εκπέμπουν συνεχώς ασθενή, σύντομα ηλεκτρικά ερεθίσματα στις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου.

Τα ηλεκτρόδια παραμένουν μόνιμα στον εγκέφαλο και συνδέονται με έναν βηματοδότη στο στήθος μέσω καλωδίων που περνούν κάτω από το δέρμα. Η ένταση και η συχνότητα του ρεύματος μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του βηματοδότη.

Αφετηρία της παρούσας μελέτης ήταν μια τυχαία παρατήρηση στο πλαίσιο μιας καναδικής έρευνας. "Η THS προκάλεσε αναδρομές - ξαφνικές αναμνήσεις από την παιδική και εφηβική ηλικία - σε έναν ασθενή που υποβαλλόταν σε θεραπεία για παχυσαρκία", εξηγεί η Ana Sofia Rios από το Τμήμα Νευρολογίας με Πειραματική Νευρολογία στο Charité Campus Mitte, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι η διέγερση της αντίστοιχης περιοχής του εγκεφάλου, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του fornix, θα μπορούσε επίσης να είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer .

Ως εκ τούτου, ομάδες εργασίας σε 7 διεθνή κέντρα εμφύτευσαν ηλεκτρόδια σε αυτή την περιοχή σε συμμετέχοντες στη μελέτη με ήπια νόσο Alzheimer.

"Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση στα συμπτώματα του Alzheimer. Αλλά μερικοί συμμετέχοντες στη μελέτη επωφελήθηκαν σημαντικά από τη θεραπεία", δήλωσε η Rios.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν πώς προέκυψε αυτή η διαφορά και συνέκριναν την ακριβή θέση των ηλεκτροδίων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν εικόνες υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου που ελήφθησαν με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και τις συνέκριναν με υπολογιστικά μοντέλα.

"Κάθε εγκέφαλος είναι διαφορετικός. Και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφύτευση των ηλεκτροδίων. Αν απέχεις μόνο μερικά χιλιοστά, το αναμενόμενο αποτέλεσμα μπορεί να μην εμφανιστεί", εξήγησε ο Andreas Horn, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη δικτυακή διέγερση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν την ακριβή θέση των ηλεκτροδίων σε εκείνους τους ασθενείς με Alzheimer στους οποίους η THS είχε αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της εικόνας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

"Βρίσκεται σε ένα σημείο διακλάδωσης μεταξύ δύο δεσμίδων νευρικών ινών - της fornix και της stria terminalis - που συνδέουν βαθιές περιοχές του εγκεφάλου. Και οι δύο δομές σχετίζονται με τη λειτουργία της μνήμης", εξήγησε o νευροεπιστήμονας.

Με βάση την κύρια τους εργασία, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η THS είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη θεραπεία του Alzheimer, η οποία θα πρέπει τώρα να ερευνηθεί περαιτέρω.

Πηγές:
Nature Communications

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε