Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer σε γυναίκες με κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, αναφέρει έρευνα του University of East Anglia.

Η έρευνα έδειξε ότι η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης συνδέεται με καλύτερη μνήμη, αντίληψη και μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε ώριμη ηλικία σε γυναίκες που φέρουν το γονίδιο APOE4.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ήταν πιο αποτελεσματική όταν εισήχθη νωρίς στη μετάβαση προς την εμμηνόπαυση, κατά την προεμμηνόπαυση.

Η έρευνα έγινε από την καθηγήτρια Anne-Marie Minihane σε συνεργασία με τον Craig Ritchie του University of Edinburgh.
Η πρώτη δήλωσε οτι γνωρίζουμε πως το 25% των γυναικών στη Βρετανία φέρει το γονίδιο APOE4 και ότι σχεδόν τα δυο τρίτα των ασθενών με Alzheimer είναι γυναίκες.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα μπορούσε να προλαμβάνει τη νοητική εξασθένηση σε γυναίκες με κίνδυνο που φέρουν το APOE4.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 1.178 γυναικών άνω των 50 και χωρίς άνοια. Μελέτησαν τα ευρήματα τους για να αναλύσουν την επίδραση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες που έφεραν το γονίδιο APOE4.

Ο Dr. Rasha Saleh, σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης συνδέεται με καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε φορείς APOE4.

Η επίδραση της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στην έρευνα παρατήρησης, αν επιβεβαιωθεί σε άλλη έρευνα, θα ισοδυναμούσε με ηλικία εγκεφάλου αρκετά χρόνια νεότερου.

Ο Michael Hornberger, δήλωσε ότι είναι νωρίς να πει με σιγουρά αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μειώνει τον κίνδυνοι άνοιας σε γυναίκες με κίνδυνο αλλά τα αποτελέσματα στηρίζουν την πιθανή σημασία και την εξατομικευμένη ιατρική στη μείωση του κίνδυνου για Alzheimer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε