Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τρέμουλο, αργές ή διακεκομμένες κινήσεις, ακαμψία και μυϊκή δυσκαμψία, καθώς και αδυναμία διατήρησης της στάσης και του συντονισμού του σώματος. Προσβάλλει κυρίως άτομα άνω των 60 ετών. Η νόσος είναι ανίατη και και τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άνοια Parkinson, στην οποία υπάρχουν σοβαρά γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο συχνή νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως—που επηρεάζει το 2–3% των ατόμων άνω των 65 ετών. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα της συμπτώματα.

Τρόμος: Ο τρόμος ή το ανεξέλεγκτο τρέμουλο στα χέρια, τα χέρια, τα πόδια, το σαγόνι, τη γλώσσα και τα χείλη είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό γενικά εμφανίζεται πρώτα στη μία πλευρά του σώματος και συμβαίνει ενώ αυτά τα μέρη του σώματος είναι σε ηρεμία.

Βραδυκινησία: Χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση ή συνεχή διακοπή της φυσικής κίνησης. Η έναρξη των κινήσεων γίνεται δύσκολη και συνοδεύεται από αισθήματα κόπωσης, έλλειψη συντονισμού και αδυναμία. Περίπου το 80% των ασθενών εμφανίζει βραδυκινησία κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ακαμψία: Πρόκειται για ακαμψία των μυών και αντίσταση στην κίνηση ή σε οποιαδήποτε ασκούμενη πίεση. Όπως και με τη βραδυκινησία, αυτό το σύμπτωμα τείνει να εμφανίζεται πρώτα στη μία πλευρά του σώματος πριν εξαπλωθεί.

Αστάθεια στάσης: Η αδυναμία διατήρησης της σωστής, όρθιας στάσης είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της νόσου του Πάρκινσον. Αυτό το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία και την ικανότητα κίνησης, οδηγώντας σε πτώσεις. Είναι τυπικά σημάδι πιο προχωρημένων περιπτώσεων.

Πρόσθετα κινητικά συμπτώματα

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα με την κινητική λειτουργία. Αυτές μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες: αυτές που επηρεάζουν το κεφάλι ή το πρόσωπο (κρανιοπροσωπικές), κινήσεις του ματιού (οπτικές), το σύστημα των μυών και των οστών (μυοσκελετικό) και το βάδισμα.

Κρανιοπροσωπικά συμπτώματα

Υπομιμία, που είναι η αδυναμία παραγωγής εκφράσεων του προσώπου

Υποκινητική δυσαρθρία, αδυναμία συντονισμού των μυών για την ομιλία και την αναπνοή

Υποφωνία, η οποία είναι η αδυναμία να μιλήσουμε δυνατά

Αδυναμία σωστής μάσησης, γνωστή ως δυσφαγία

Υπερβολική παραγωγή σάλιου

Οπτικά συμπτώματα

Θολή όραση: Θολότητα και έλλειψη εστίασης στο οπτικό πεδίο μπορεί να προκύψουν λόγω της εξέλιξης της νόσου.

Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης: Η ευαισθησία αντίθεσης αναφέρεται στην ικανότητά σας να βλέπετε τα περιγράμματα των μικρών αντικειμένων και να διακρίνετε ανεπαίσθητες διαφορές στα μοτίβα και τις υφές. Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να βλάψει την ικανότητα αντίληψης των λεπτομερειών.

Διαταραγμένη σύγκλιση: Η σύγκλιση είναι η ικανότητα των ματιών να συνεργάζονται για να εστιάζουν σε κοντινά αντικείμενα και αυτό μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη νόσο του Πάρκινσον.

Απραξία με άνοιγμα βλεφάρου: Μια άλλη επίδραση της εξέλιξης της νόσου είναι η αδυναμία να ανοίξετε οικειοθελώς τα μάτια σας αφού έχουν κλείσει.

Μυοσκελετικό

Αδυναμία να κάνετε λεπτές κινήσεις, που επηρεάζει τη γραφή και την ομιλία

Δυστονία: Οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις προκαλούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη στάση του σώματος

Κύφωση ή/και σκολίωση: Διαφορετικοί τύποι προβληματικής κάμψης της σπονδυλικής στήλης

Βάδισμα

Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της νόσου του Πάρκινσον στον έλεγχο των μυών και της κινητικότητας, μπορεί να προκύψουν αλλαγές στο μοτίβο και στον τρόπο βαδίσματος.

Γνωστικά συμπτώματα

Πολλά άτομα με νόσο του Πάρκινσον -μεταξύ 24% και 31% των ασθενών- παρουσιάζουν γνωστική έκπτωση ή άνοια. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής σας και την ικανότητά σας να ζείτε ανεξάρτητα.

Επιπλέον, η νόσος του Πάρκινσον συνδέεται επίσης με ψύχωση και την ανάπτυξη οπτικών παραισθήσεων. Αυτό έχει βρεθεί ότι εμφανίζεται στο 20-40% των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα για την πάθηση. Μπορεί να αυξηθεί σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η ψύχωση έχει συνδεθεί τόσο με την ανάπτυξη της άνοιας του Πάρκινσον όσο και με τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη θεραπεία της πάθησης.

Προβλήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί επίσης να επηρεάσει μια σειρά από αυτόνομες σωματικές λειτουργίες. Αυτές οι επιπτώσεις στην λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αφόδευση ή στην πλήρη κένωση των εντέρων σας

Χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά την ορθοστασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία

Αδυναμία σωστής μάσησης της τροφής

Ακράτεια ούρων

Υπερβολική εφίδρωση

Σεξουαλική δυσλειτουργία

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου