Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη νοητική βλάβη στους ηλικιωμένους.
Τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές κλινικές εφαρμογές, όπως τακτική εξέταση για στρες σε ηλικιωμένους υψηλού κινδύνου όταν εμφανίζονται με νοητική εξασθένηση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σημειώνουν οι ερευνητές.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open πραγματοποιήθηκε σε 24.400 έγχρωμους και λευκούς Αμερικανούς 45 ετών και άνω, οι οποίοι επιλέχτηκαν από το 2003 έως το 2007. Στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο 2022.
Συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν 1,37 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή αντίληψη.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι μια πιθανή αιτία για την αυξημένοι νοητική βλάβη είναι οτι το στρες συχνά οδηγεί σε μη φυσιολογικές συμπεριφορές. Συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι σωματικά αδρανείς, να καπνίζουν και να είναι παχύσαρκοι.
Εδειξε επίσης ότι το εργασιακό στρες οδηγούσε σε χαμηλότερη αντίληψη στους ηλικιωμένους.
Τα επίπεδα στρες επίσης φάνηκε να είναι υψηλότερα στις μειοψηφίες. Συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα στρες ήταν πιο πιθανό να είναι νέοι, γυναίκες και έγχρωμοι. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.
Οι έγχρωμοι έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες, όπως διακρίσεις.
Ο Dr. Ambar Kulshreshtha, του Emory University School of Medicine στην Ατλάντα, δήλωσε ότι το στρες είναι σύνηθες στους ηλικιωμένους και έχει συσχετιστεί με επιτάχυνση της γήρανσης, καρδιοπάθεια και μειωμένη ανοσία.
Οι ερευνητές επισκέφτηκαν τους συμμετέχοντες στα σπίτια τους και συνέλεξαν πληροφορίες για τη χρήση φαρμάκων, υπέρταση, διαβήτη και κατάθλιψη. Μετρήθηκε το στρες των συμμετεχόντων και συμπτώματα κατάθλιψης. Από τους 24.448 ανθρώπους, 5.589 -ποσοστό 22.9%- ανέφεραν υψηλά επίπεδα στρες.
Πηγές:
JAMA Network Open
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο