Aνάλυση μελετών που εξέτασαν περισσότερες από 700.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι εκείνες που υιοθέτησαν τη μεσογειακή διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου κατά σχεδόν 25%.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Heart, διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή ήταν ωφέλιμη για γυναίκες ηλικίας 18 ετών που παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για 12,5 χρόνια.

Από 190 σχετικές μελέτες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 16 που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2003 και 2021 στη συγκεντρωτική τους ανάλυση.

«Οι ειδικοί για τις γυναίκες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εμμηνόπαυσης, της προεκλαμψίας και του διαβήτη κύησης, ή οι κυρίαρχοι παράγοντες κινδύνου για τις γυναίκες, όπως ο συστηματικός λύκος, μπορούν όλοι ανεξάρτητα να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», έγραψαν οι ερευνητές.

Η Sarah Zaman, του Westmead Applied Research Center δήλωσε ότι «είναι πιθανό τα προληπτικά μέτρα, όπως η μεσογειακή διατροφή, που στοχεύουν τη φλεγμονή και τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, να επιβάλλουν διαφορετικά αποτελέσματα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες».

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν 25% χαμηλότερος σε όσους ακολουθούσαν στενά τη μεσογειακή διατροφή, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν επίσης χαμηλότερος, αν και όχι στατιστικά σημαντικός.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπήρχαν περιορισμοί, όπως ότι μελέτες  βασίζονταν στην παρατήρηση και σε ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού που αναφέρονταν από τους συμμετέχοντες. Πρόσθεσαν ότι άλλοι δυνητικά σημαντικοί παράγοντες διέφεραν στις μελέτες που αναλύθηκαν.

Σημείωσαν ότι τα ευρήματα ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα σχετική με το φύλο για να καθοδηγήσει την κλινική πρακτική στην υγεία της καρδιάς.

Πηγές:
Heart

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD