Σήμερα, υπάρχουν περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από τους μισούς λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στη θεραπεία της ασθένειας, το 2021 υπολογίζεται ότι υπήρξαν περίπου 1,5 εκατ. νέες περιπτώσεις, ενώ 650.000 άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, σύμφωνα με στοιχεία από το UNAIDS.

«Ο ιός HIV παραμένει η πιο θανατηφόρα πανδημία της εποχής μας και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας πιθανής θεραπείας για αυτήν», δήλωσε ο Paolo Troia-Cancio, κλινικός καθηγητής ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών και συν-ερευνητής στην κλινική μελέτη για την κυτταρική θεραπεία που είναι υπό διερεύνηση. «Εάν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τη βέλτιστη δόση της θεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα μπορεί να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση αυτής της θεραπείας», ανέφερε ο ίδιος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές επέλεξαν οροθετικούς ασθενείς στις περιοχές του Σακραμέντο και του Σαν Φρανσίσκο ηλικίας άνω των 18 ετών που είχαν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο HIV για 12 μήνες και λάμβαναν συνεχή αντιρετροϊκή θεραπεία για τουλάχιστον 12 μήνες.

Η μελέτη χρηματοδοτείται από επιχορήγηση του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνιας (CIRM) καθώς και από την Caring Cross που ανέπτυξε την κυτταρική θεραπεία, η οποία βρίσκεται σε κλινική δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος θεραπείας έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV», δήλωσε ο Boro Dropulić, εκτελεστικός διευθυντής της Caring Cross.

Πηγές:
University of California - Davis Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024