Λόγω της έλλειψης έκθεσης στον ήλιο, ένα μεγάλο μέρος του  γερμανικού πληθυσμού υπολείπεται σε βιταμίνη D. Στην περίπτωση του καρκίνου, η καθημερινή συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να αποβεί χρήσιμη.

Σε μια μετα-ανάλυση, επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο - DKFZ στη Χαϊδελβέργη διερεύνησαν την επίδραση της διαιτητικής συμπλήρωσης με βιταμίνη D3 στη θνησιμότητα των καρκινοπαθών.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη θνησιμότητα από καρκίνο έχουν δώσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα και μας ενδιέφεραν οι λόγοι για αυτό", λέει ο ιδιώτης ιατρός και λέκτορας Dr. Ben Schöttker, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο εξειδικευμένο περιοδικό "Ageing Research Reviews", εξηγώντας τον λόγο της μελέτης.

Για τη μετα-ανάλυση, η ομάδα γύρω από την Sabine Kuznia εξέτασε 14 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες (RCT) με συνολικά 104.727 συμμετέχοντες.

Τα δεδομένα από 94.068 από αυτά τα άτομα (90%) μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για μια μετα-ανάλυση σε επίπεδο μεμονωμένου ασθενούς (IPD), η οποία χρησίμευσε για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων της μετα-ανάλυσης των RCT.

Συνολικά, 2.015 συμμετέχοντες πέθαναν από τον καρκίνο τους κατά τη διάρκεια της περιόδου παρατήρησης. Με βάση όλες τις μελέτες, υπήρξε μείωση κατά 6% της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θνησιμότητας με τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικά σημαντική, αλλά αυξήθηκε σε στατιστικά σημαντικό 12% όταν ελήφθησαν υπόψη μόνο οι μελέτες στις οποίες τα άτομα έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Αυτό συνέβη σε δέκα από τις 14 RCT - σε τέσσερις μελέτες, το συμπλήρωμα χορηγήθηκε ως bolus δόση - άμεση δόση (bolus δόση είναι μια ποσότητα του φαρμάκου, κατά κανόνα λίγο μεγαλύτερη από τη συνήθη δόση, που χορηγείται γρήγορα και ενιαία προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη δράση του φαρμάκου) μία φορά το μήνα ή λιγότερο συχνά.

Η ημερήσια δόση ήταν 400 έως 4000 I.U., η δόση bolus 60.000 έως 120.000 I.U.

Η μετα-ανάλυση IPD επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα και έδειξε επίσης ότι διάφοροι παράγοντες δεν είχαν καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένου του βασικού επιπέδου βιταμίνης D (επίπεδο 25-υδοξυβιταμίνης D στον ορό).

Αυτό είχε μετρηθεί πολύ σπάνια στις δοκιμές για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Όλα τα άτομα στις ομάδες verum είχαν απλώς λάβει βιταμίνη D, ανεξάρτητα από το αν είχαν αποδεδειγμένη έλλειψη ή όχι. "Μπορούμε επομένως να υποθέσουμε ότι η επίδραση είναι σημαντικά υψηλότερη για τα άτομα που έχουν πράγματι έλλειψη βιταμίνης D", διευκρινίζει ο Schöttker.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του DKFZ, η έλλειψη βιταμίνης D είναι συχνή στη Γερμανία, ιδίως μεταξύ των καρκινοπαθών. Κατά μέσο όρο του έτους, το επίπεδο της 25-υδοξυβιταμίνης D στο αίμα του 15% των ενηλίκων στη Γερμανία είναι κάτω από 30 nmol/l (12 ng/ml), που θεωρείται η οριακή τιμή για έντονη έλλειψη.

Μια λιγότερο σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 50 nmol/l ή 20 ng/ml) διαπιστώνεται σε ακόμη περισσότερους από τους μισούς Γερμανούς. "Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, η πρόσληψη βιταμίνης D3 πιθανότατα δεν προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.

Όλα τα άτομα στις ομάδες verum είχαν απλώς λάβει βιταμίνη D, ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι αποδεδειγμένη έλλειψη. "Μπορούμε επομένως να υποθέσουμε ότι η επίδραση είναι σημαντικά υψηλότερη για τα άτομα που έχουν πράγματι έλλειψη βιταμίνης D", διευκρινίζει ο Schöttker.

Σε μια μελέτη με ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ανεπάρκεια βιταμίνης D στο 59% των συμμετεχόντων. Αυτό συνδέθηκε με δυσμενή πρόγνωση των προσβεβλημένων ασθενών.

Οι αναλύσεις υποομάδων της τρέχουσας μελέτης έδειξαν περαιτέρω ότι ειδικά οι ηλικιωμένοι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω και όσοι είχαν ήδη αρχίσει τη συμπληρωματική χορήγηση πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, επωφελήθηκαν από την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;