Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), 336,8 εκατομμύρια χρόνια ζωής έχουν χαθεί συνολικά εξαιτίας των θανάτων από τον κορωνoϊό.

Η εκτίμηση αυτή αποκαλύπτει την πραγματική έκταση της πανδημίας, σύμφωνα με τη στατιστική επετηρίδα του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στη Γενεύη.

Ο Π.Ο.Υ αποδίδει συνολικά περίπου 14,9 εκατομμύρια θανάτους στον κορωνοϊό μόνο το 2020/21. Κατά μέσο όρο, οι ζωές μειώθηκαν κατά περίπου 22 χρόνια κάθε φορά, αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Π.Ο.Υ, η πανδημία είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια καταπολέμηση των μεταδοτικών ασθενειών, επειδή ο εμβολιασμός και οι υπηρεσίες υγείας δεν ήταν προσωρινά διαθέσιμες.

Ως αποτέλεσμα, οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς, του τετάνου και άλλων ασθενειών μειώθηκαν, ενώ η ελονοσία και η φυματίωση αυξήθηκαν.

Πέραν του κορωνοϊού, ο Π.Ο.Υ εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες θα αυξηθεί σε περίπου 77 εκατομμύρια ετησίως προς τα μέσα του αιώνα - σχεδόν 90% περισσότερο από ό,τι το 2019.

Ακόμη και πριν από το 2019, ο ΠΟΥ κατέγραψε σημαντικές αυξήσεις στις θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις, τις αναπνευστικές παθήσεις και τον καρκίνο.

Η τάση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και του προσδόκιμου ορίου ζωής. Ωστόσο, η πιθανότητα θανάτου από αυτές τις ασθένειες έχει μειωθεί για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, τόνισε ο Π.Ο.Υ.

Νέα εμβόλια πρέπει να στοχεύουν στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στο μεταξύ, η συμβουλευτική ομάδα εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) ανακοίνωσε χθες πως η συνεχιζόμενη προσαρμογή των εμβολίων κορωνοϊού θα πρέπει, κατά την άποψη των διεθνών εμπειρογνωμόνων, να απαλλαγεί από τον ιό προέλευσης και να στοχεύει στα επί του παρόντος στα τωρινά κυρίως κυρίαρχα στελέχη του ιού.

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά αποτρέπουν τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου, όμως η προστασία από τα συνήθη συμπτώματα του κορονοϊού ήταν "περιορισμένη και λιγότερο ανθεκτική", διαπίστωσε η επιτροπή. "Απαιτούνται εμβόλια κατά της CoViD με νέες συνθέσεις για να βελτιωθεί η προστασία έναντι των συμπτωματικών περιόδων της νόσου", προέτρεψαν οι σύμβουλοι του Π.Ο.Υ.

Επί του παρόντος, τα στελέχη του ιού τύπου XBB.1, όπως οι παραλλαγές "Κράκεν", "Όρθρος" και "Ακτούρος"  είναι τα πιο διαδεδομένες παγκοσμίως.

Προέρχονται από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, η ομάδα συνέστησε τη χρήση ενός από τα παράγωγα του XBB.1 ως αντιγόνου για την ενεργοποίηση της απαραίτητης αντίδρασης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ορισμένα από τα εγκεκριμένα σήμερα εμβόλια εξακολουθούν να περιέχουν την εκδοχή του ιού που εντοπίστηκε στην αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, η ομάδα του Π.Ο. Υ επεσήμανε ότι αυτός ο "ιός δείκτης" δεν παίζει πλέον ρόλο στα τρέχοντα συμβάντα μόλυνσης και είναι ελάχιστα αποτελεσματικός έναντι των στελεχών XBB. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξαφανιστεί από τα μελλοντικά σκευάσματα εμβολιασμού, ανέφερε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερχεται αύξηση στις αμοιβές των γιατρών που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ
Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να ''ψαλιδίσουν'' τις αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας
Διαβητικό πόδι: Η σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου