Νέα επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Bosnian Journal of Basic Medical Sciences, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη βλάβη σε πολλά συστήματα του οργανισμού που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, που είναι υπεύθυνος για την πανδημία COVID-19 .

Συγγραφείς της επισκόπησης είναι ο Ali A. Rabaan, Johns Hopkins Aramco Healthcare, Σαουδική Αραβία, και ο Ebtesam Al-Suhaimi ,College of Science and Institute for Research and Medical Consultations.

Οι συγγραφείς δίνουν ολοκληρωμένη επισκόπηση της επίδρασης της λοίμωξης σε πολλά  συστήματα, όπως το αναπνευστικό ,το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το ουροποιητικό, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το ανοσοποιητικό.

Τονίζουν, ότι αν και κυρίως επηρεάζεται το αναπνευστικό σύστημα, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί αιματογενώς και να μολύνει διάφορα όργανα προκαλώντας σοβαρές και μακροχρόνιες επιπλοκές, ακόμα και μετά το τέλος της νόσησης.

Ο Ali A. Rabaan δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την πολύπλοκη και πολυπρόσωπη φύση του ιού SARS-CoV-2. Η επισκόπηση τονίζει την ανάγκη πιο βαθιάς κατανόησης της ευρείας επίπτωσης του ιού στον οργανισμό.

Οι συγγραφείς της επισκόπησης, επίσης αναδεικνύουν τη σημασία του επανασχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση βλαβών  σε όργανα, που προκαλούνται από τον ιό. Υπογραμμίζουν επίσης τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της COVID-19 σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προυπάρχουσες νόσους.

Πηγές:
Bosnian Journal of Basic Medical Sciences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;