Οι άνθρωποι είναι πιο υγιείς αν ζουν κοντά στη θάλασσα ή περνούν τουλάχιστον κάποιο χρόνο δίπλα στη θάλασσα. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας υπό την καθοδήγηση ψυχολόγων για το περιβάλλον από την Βιέννη σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 15 χώρες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό "Communications Earth & Environment", αυτή η αυτοαξιολόγηση της υγείας είναι ανεξάρτητη από τη χώρα και το εισόδημα.

"Η θάλασσα ξεπλένει κάθε κακό", έλεγε ο Έλληνας θεατρικός συγγραφέας Ευριπίδης, ο οποίος αποσύρθηκε σε μια σπηλιά με όμορφη θέα στη θάλασσα στο νησί της Σαλαμίνας για να γράψει τα έργα του.

Τον 17ο αιώνα, οι Άγγλοι γιατροί άρχισαν να προωθούν τα μπάνια στη θάλασσα και το περπάτημα κατά μήκος της ακτής ως ευεργετικά για την υγεία, και μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, τα λουτρά και ο θαλασσινός αέρας είχαν γίνει καθολικά δημοφιλή μεταξύ των πλουσιότερων πολιτών στην Ευρώπη ως μέτρο προαγωγής της υγείας.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ που ερευνά τις ευκαιρίες και τους κινδύνους των ωκεανών για την ανθρώπινη υγεία, οι επιστήμονες με επικεφαλής τη Σάντρα Γκάιγκερ της Ομάδας Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης εξέτασαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 14 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και στην Αυστραλία σχετικά με τις απόψεις τους για διάφορες δραστηριότητες στους ωκεανούς και την υγεία τους.

"Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι βλέπουμε τόσο συνεπή και σαφή πρότυπα και στις 15 χώρες. Όλοι φαίνεται να επωφελούνται όταν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όχι μόνο οι πλούσιοι", εξήγησε η Geiger σε μια δήλωση που συνοψίζει τα αποτελέσματα.

"Η συχνότητα των επισκέψεων στις ακτές συνδέεται θετικά με την καλύτερη υγεία, ανεξάρτητα από το εισόδημα", έγραψαν οι επιστήμονες στην εργασία τους. Η Γκάιγκερ τόνισε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η υγεία εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και ότι η θάλασσα είναι "ένας από αυτούς τους πολλούς παράγοντες, αλλά όχι πανάκεια".

Ωστόσο, η θάλασσα δεν μπορεί να μειώσει τις επικρατούσες ανισότητες στην υγεία μεταξύ υψηλού και χαμηλού εισοδήματος. "Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η δημόσια πρόσβαση στις ακτές μπορεί να προσφέρει σαφή οφέλη για την υγεία", τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι αυτό θα μειώσει τις υπάρχουσες ανισότητες, εκτός αν τα μέτρα στοχεύουν σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος.

Η Geiger τονίζει ότι οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν τουλάχιστον εν μέρει από τη θάλασσα, για παράδειγμα εάν περνούν τις διακοπές τους εκεί.

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των υδάτων στο εσωτερικό της χώρας, όπως λίμνες, και της καλύτερης υγείας.

Για να το τεκμηριώσει αυτό, η Ομάδα Εργασίας Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας διερευνά επί του παρόντος τη σχέση μεταξύ των εσωτερικών υδάτων και της υγείας σε μια μελέτη παρακολούθησης στην Αυστρία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στυτική δυσλειτουργία σε νεαρούς άνδρες: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν
Απάντηση Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για το νοσοκομείο της Κω
Επιδημία χολέρας στο Σουδάν