Ορισμένα νέα είδη κορονοϊών έχουν βρεθεί σε νυχτερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο - συμπεριλαμβανομένων δύο ιών που μοιάζουν με τον ιό SARS-CoV-2. Το τι σημαίνει αυτό για πιθανές μελλοντικές πανδημίες είναι ακόμη ασαφές.

Οι πανδημίες προκύπτουν όταν οι ιοί που μολύνουν τα ζώα μπορούν να υπερπηδήσουν το φράγμα των ειδών και να μολύνουν αποτελεσματικά τους ανθρώπους.

Αυτό επιτεύχθηκε πιο πρόσφατα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η παρακολούθηση της οικογένειας των ιών Coronaviridae, οι εκπρόσωποι της οποίας μπορούν να μολύνουν ένα ολόκληρο φάσμα ζώων, θα πρέπει επομένως να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.

Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση των ιών έχει μελετηθεί αρκετά καλά, ιδίως στις νυχτερίδες και τα τρωκτικά στην Ασία. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την Ευρώπη.

Αυτό επισημαίνουν ερευνητές, με επικεφαλής τον Cedric Tan από το Ινστιτούτο The Francis Crick του Λονδίνου και τον καθηγητή Vincent Savolainen από το Imperial College του Λονδίνου, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό "Nature Communications".

Για να καλύψουν το κενό γνώσεων, η ομάδα εξέτασε 48 δείγματα κοπράνων από 16 από τα 17 είδη νυχτερίδων που ενδημούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με εμπειρογνώμονες από προγράμματα προστασίας νυχτερίδων, οι οποίοι συνέλεγαν περιττώματα επί δύο χρόνια.

Από τα δείγματα έξι ειδών νυχτερίδων, η ομάδα μπόρεσε να απομονώσει εννέα πλήρη γονιδιώματα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων δύο από άγνωστα προηγουμένως είδη ιών.

Συνολικά, ταυτοποίησαν τέσσερις αλφα-κορονοϊούς, έναν σχετιζόμενο με τον MERS βήτα-κορονοϊό και τέσσερις σαρβεκοϊούς. Οι τελευταίοι αποτελούν υπογένος της παραλλαγής βήτα-κορονοϊού, στους οποίους ανήκουν οι SARS-CoV-1 και -2. Τα γονιδιώματα των τεσσάρων σαρβεκοϊών ελήφθησαν από δείγματα δύο ειδών νυχτερίδων πετάλου (Rhinolophidae).

Για να ελέγξει αν οι κορονοϊοί μπορούν επίσης να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα, η ομάδα του Tan παρήγαγε τέσσερις διαφορετικούς ψευδοϊούς με βάση τους λεντιϊούς, καθένας από τους οποίους περιείχε το γονίδιο για την πρωτεΐνη spike ενός είδους κορονοϊού.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν σε δοκιμές κυτταροκαλλιέργειας ότι τουλάχιστον ένας ιός μπορεί να συνδεθεί με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2 και να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Απαιτείται παγκόσμια παρακολούθηση της οικογένειας των ιών

Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε μια αλληλουχία στο γονίδιο spike που αποτελεί πρόδρομο της θέσης διάσπασης της φουρίνης που βρίσκεται στον SARS-CoV-2 και αυξάνει σημαντικά τη μολυσματικότητά του.

Η αλληλουχία αυτή βρέθηκε σε όλους τους ευρωπαϊκούς σαρβεκοϊούς, αλλά όχι στους ιούς που προέρχονται από την Ασία, αναφέρει η ομάδα.

Αυτό υποστηρίζει τη θέση ότι το σημείο διάσπασης της φουρίνης είναι φυσικής προέλευσης - έχει προκύψει ανεξάρτητα τουλάχιστον έξι φορές στους β-κορονοϊούς.

Η αλληλουχία που ανακαλύφθηκε στους βρετανικούς σαρκοϊούς διαφέρει από τη θέση διάσπασης της φουρίνης στον SARS-CoV-2 μόνο σε ένα νουκλεοτίδιο.

Οι κορονοϊοί θα πρέπει να αλλάξουν ακόμη περισσότερο για να μπορέσουν να μολύνουν αποτελεσματικά τον άνθρωπο, καταλήγουν οι συγγραφείς γύρω από το Tan.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι ο ζωονοσολογικός κίνδυνος των σαρβεκοϊών εκτείνεται πέραν της Ασίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης της οικογένειας των ιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;