Από χθες Τρίτη, μπορούν να καπνίζουν νόμιμα χασίς στη Ζυρίχη. Η προσφορά ισχύει για 1.200 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες σε μελέτη ηλικίας από 18 μέχρι και 80 ετών, όπως ανακοίνωσε η πόλη. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί 2.000 θέσεις, αλλά πολλοί καταναλωτές είχαν ανησυχήσει για την προστασία των δεδομένων.
Άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμη να εγγραφούν. Παρόμοια προγράμματα λειτουργούν ήδη εδώ και μερικούς μήνες στη Βασιλεία και σε άλλες ελβετικές πόλεις.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών, το έργο "Züri Can - Cannabis mit Verantwortung" (Ζυρίχη - κάνναβη με υπευθυνότητα) θα εξετάσει εάν και πώς οι νόμιμες πωλήσεις αλλάζουν την κατανάλωση.
Οι συμμετέχοντες - το 80% είναι άνδρες - θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο κάθε έξι μήνες.
Εννέα φαρμακεία και έξι κοινωνικές λέσχες προσφέρουν την ουσία σε διαφορετικές περιεκτικότητες και γεύσεις, ενώ πρόκειται να προστεθούν και άλλες. Το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά (DIZ) της πόλης πουλά επίσης κάνναβη.
"Η κάνναβη είναι η παράνομη ουσία που καταναλώνεται περισσότερο στην Ελβετία", δήλωσε ο Andreas Haur, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της πόλης της Ζυρίχης, σε ένα βίντεο στο Youtube κατά την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος.
"Η απαγόρευση δεν θα σταματήσει την κατανάλωση". Στόχος της μελέτης είναι επίσης να βρεθεί πώς μπορεί κανείς να καταναλώνει κάνναβη με χαμηλό κίνδυνο, όπως δήλωσε ο Carlos Nordt, επικεφαλής της μελέτης από το Ψυχιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Τα προϊόντα που πωλούνται έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά και, σε αντίθεση με τα προϊόντα της μαύρης αγοράς, δεν είναι μολυσμένα με επικίνδυνες ουσίες.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να νομιμοποιήσει μερικώς το κάπνισμα κάνναβης το αργότερο μέχρι την αλλαγή του έτους.
Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη δρομολογήσει ένα σχέδιο νόμου. Κύριος στόχος είναι ο περιορισμός της μαύρης αγοράς και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας