Σε νέα έκθεση, η Ακαδημία Αμερικανών Παιδιάτρων αναφέρει ότι διατροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες  δεν μπορούν να συσταθούν σε παιδιά ή εφήβους με διαβήτη τύπου 1 ή 2. Αυτό, επειδή υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι είναι βοηθητικές αλλά υπάρχουν ανησυχίες για τον περιορισμό της παιδικής διατροφής σε αυτό το βαθμό.

Η Ακαδημία ενθαρρύνει οικογένειες να μειώσουν ‘’κακούς’’ υδατάνθρακες όπως σακχαρούχα ροφήματα, γλυκά και άλλες επεξεργασμένες τροφές που έχουν χαμηλές ποσότητες θρεπτικών ουσιών.

Το ίδιο σημαντικό είναι τα παιδιά να λαμβάνουν αρκετούς υγιεινούς υδατάνθρακες όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά πλούσια σε ίνες.

Η κέτο και οι παρόμοιες δίαιτες που είναι δημοφιλείς στους ενηλίκους μπορούν να θέσουν πολύ απόλυτα όρια στους υδατάνθρακες.

Ορισμένοι γιατροί συνιστούν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες σε ενήλικους με διαβήτη ενώ πολλές δημοφιλείς δίαιτες εκθειάζουν μείωση υδατανθράκων για απώλεια βάρους.

Ετσι, ορισμένες γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για τη μείωση υδατανθράκων ώστε να ελεγχθεί ο διαβήτης των παιδιών τους.

Η Dr. Tamara Hannon, μια από τις συγγραφείς, δήλωσε ότι αυτή η διατροφή δεν χρειάζεται να είναι ακραία αλλά λογική. Όπου μπορείτε μειώστε τις σακχαρούχες τροφές, σημειώνει.

Ο περιορισμός των σακχαρούχων ροφημάτων είναι καλός τρόπος για αρχή, δήλωσε.

Στους πιθανούς κινδύνους της διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες στα παιδιά περιλαμβάνονται ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, καθυστέρηση της ανάπτυξης ή της ανάπτυξης των οστών και το να οδηγηθούν τα παιδιά στην ‘’κουλτούρα δίαιτας’’, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος και σε διατροφικές διαταραχές.

Αν οι γονείς όμως θέλουν να δοκιμάσουν διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες  για να ελέγξουν τον διαβήτη των παιδιών τους, η Ακαδημία τους προτρέπει να συμβουλευτούν τους ειδικούς.

Η Ακαδημία συνιστά επιπλέον παρακολούθηση της ανάπτυξης των παιδιών, της υγείας των οστών, του διατροφικού τους επιπέδου κα.

Γενικά, η Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά παιδιά με διαβήτη ή προδιαβήτη να ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές οδηγίες που υπάρχουν για όλα τα παιδιά 4-18 ετών.

  • Περίπου 10% έως 30% των καθημερινών θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες
  • Ακόμα 25% έως 35% από λιπαρά, κυρίως ακόρεστα, από πηγές όπως φυτικά έλαια και ξηροί καρποί
  • Το υπόλοιπο  45% έως 65% θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες- κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και δημητριακά με πολλές ίνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

Πηγές:
Pediatrics.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια