Απλή, φτηνή και μη επεμβατική εξέταση αίματος θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer έως 20 χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Φυσικοί του Australian National University (ANU) ανακάλυψαν τρόπο χρήσης νανοτεχνολογίας σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση πρωτεϊνών στο αίμα εξετάζοντας σημάδια πρώιμης νευροεκφύλισης- ‘’βιοδεικτών’’- που δείχνουν προς την έναρξη Alzheimer.
Ο Shankar Dutt δήλωσε ότι το να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει κίνδυνο να εμφανίσει τη νόσο 20 χρόνια πριν την πιθανή διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώνει σημαντικά το αποτέλεσμα.
Θα υπάρχει έτσι αρκετός χρόνος να αρχίσει θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του και να υιοθετήσει στρατηγικές υιοθέτησης φαρμάκων που ενδεχομένως θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
Μικρή ποσότητα αίματος τοποθετείται στο chip από σιλικόνη και εισάγεται σε φορητή συσκευή -που έχει περίπου το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου- η οποία χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο για να ψάξει για υπογραφές που αντιστοιχούν στις πρωτεΐνες που δείχνουν σημάδια πρόωρης έναρξης Alzheimer.
Ο αλγόριθμος μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να εξετάζει για τυχόν ύπαρξη πολλών νευρολογικών παθήσεων ταυτόχρονα, όπως Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση και ALS.
Η νέα μέθοδος απαιτεί μόνο μικρό δείγμα αίματος και οι ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν τα αποτελέσματα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Το γρήγορο και απλό τεστ θα μπορούσε να πραγματοποιείται από γενικούς και άλλους ιατρούς.
Οι ερευνητές ελπίζουν η μέθοδος να μπορεί να γίνει διαθέσιμη εντός των επομένων 5 ετών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Small Methods.
Πηγές:
Small Methods.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε