Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για μυκητίαση στα γεννητικά όργανα και να σκεφτόμαστε ότι είναι κατά βάση γυναικείο ζήτημα. Κι όμως, οι άνδρες μπορούν επίσης να μολυνθούν από αυτό τον ενοχλητικό μύκητα - σε μικρότερο ποσοστό, αλλά όχι αμελητέο. Ας δούμε με ποιον τρόπο γίνεται αυτό.

Ένας μικρός αριθμός του μύκητα κάντινα υπάρχει ούτως ή άλλως στη βάλανο του πέους, και φυσιολογικά αυτός ο αριθμός δεν είναι προβληματικός. Μπορεί όμως να "χαλάσει" η ισορροπία και να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η ποσότητα του μύκητα, με αποτέλεσμα να μολύνει την περιοχή και να οδηγήσει στα γνωστά και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φαγούρα και αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Ενώ η κάντιντα μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, μέσω της επαφής με μολυσμένα γεννητικά όργανα, τις περισσότερες φορές η αιτία της βρίσκεται αλλού, κυρίως σε κάποια αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα μόλυνσης από μύκητες στο πέος περιλαμβάνουν:

Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση

Πυκνή, λευκή και δύσοσμη έκκριση

Φαγούρα

Κηλίδες γύρω από την κορυφή του πέους

Πόνος και πρήξιμο

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Ξεραμένο ή λευκό, σκασμένο δέρμα γύρω από το πέος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων παθήσεων ή σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος. Άλλες φορές, οι μολύνσεις από μύκητα μπορεί να εμφανιστούν χωρίς συμπτώματα.

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου:

Κακή προσωπική υγιεινή

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή παθήσεων υγείας

Μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών, καθώς αυτό μειώνει τα υγιή βακτήρια στο σώμα και δίνει στην κάντινα πιο ιδανικό περιβάλλον να αναπτυχθεί

Τα στενά εσώρουχα

Τα σαπούνια με έντονα αρώματα ή σκληρά χημικά

Ο διαβήτης τύπου 2

Τα προφυλακτικά με λιπαντικό

Τα πέη χωρίς περιτομή, καθώς το περιβάλλον κάτω από την ακροποσθία είναι ιδανικό για ανάπτυξη της κάντιντας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα σας γράψει μια αντιμυκητιασική κρέμα ή αλοιφή για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος. Αν η λοίμωξη επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιμυκητιασικά σε χάπια. Οι λοιμώξεις αυτές συχνά επανεμφανίζονται, και μπορεί να διαρκέσουν για πολύ καιρό - κάποιες φορές και μήνες. Αν συμβαίνει συχνά, ο γιατρός σας ίσως προτείνει να κάνετε περιτομή.

Η προσωπική σας υγιεινή είναι επίσης σημαντική. Καθαρίστε το πέος σας τακτικά, αλλά χωρίς έντονες ή σκληρές κινήσεις, και μόνο με ουδέτερα σαπούνια χωρίς αρώματα. Τα έντονα χημικά και αρώματα μπορεί να μειώσουν τις αντιστάσεις της περιοχής στους μύκητες και να οδηγήσουν σε υπερβολική ανάπτυξη.

Με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, οι μολύνσεις από κάντιντα στο πέος συνήθως διαρκούν από μία ως δύο εβδομάδες. Αν έχετε σύντροφο, μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία για να αποφευχθεί η μετάδοση της λοίμωξης από τον ένα στον άλλον επανειλημμένα.

Μετά το τέλος της θεραπείας και αφού καταπολεμηθεί η μόλυνση, είναι πιθανό να εμφανιστούν λευκές εκκρίσεις γύρω από το πέος σας. Μην ανησυχήσετε, είναι κατάλοιπα του φαρμάκου και της μυκητίασης που "εγκαταλείπουν" τον οργανισμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας