Τέσσερα είδη θανατηφόρων νόσων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο θα μπορούσαν να προκαλέσουν 12 φορές περισσότερους θανάτους το 2050 έναντι του 2020 αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες στην Καλιφόρνια παρατήρησαν ότι ο αριθμός των ζωονοσογόνων λοιμώξεων αυξάνεται με εκθετικό βαθμό. Η ερευνά τους έδειξε ότι τα προηγούμενα 60 χρόνια ζωονοσογόνες επιδημίες έχουν γίνει μεγαλύτερες σε κλίμακα και πιο συχνές.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι από διάφορες νόσους, 4 αυξάνονται με ανησυχητικό βαθμό- φιλοϊοί (Ebola and Marburg) κορωνοϊός SARS 1, ιός Nipah και ιός Machupo.

Αυτά τα στελέχη συμβάλλουν σε γενική τάση μεγαλύτερων και πιο συχνών συμβάντων διάχυσης.

Κλιματική αλλαγή και αλλαγές στη χρήση γης προβλέπεται να αυξήσουν τη συχνότητα των ζωονοσογόνων συμβάντων διάχυσης που είναι η αιτία των περισσότερων σύγχρονων επιδημιών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτεταμένη βάση επιδημιολογικών δεδομένων για να εντοπίσουν τάσεις σε συμβάντα διάχυσης που θα μπορούσαν να δείχνουν μελλοντικές τάσεις. Η βάση περιλαμβάνει εκθέσεις του ΠΟΥ για εξάρσεις που προκαλούνται από ιούς οδηγώντας σε τουλάχιστον 50 απώλειες και ιστορικά σημαντικές εξάρσεις όπως τις πανδημίες γρίπης του 1918 και 1957.

Οι ερευνητές εστίασαν σε φιλοϊούς, κορωνοϊό SARS 1, ιό Nipah, και ιό Machupo  που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Βολιβίας) λόγω των σημαντικών κινδύνων τους στη δημόσια υγεία και της πιθανότητας αποσταθεροποίησης οικονομικών ή πολιτικών συστημάτων.

Αναλύοντας 3,.150 εξάρσεις και επιδημίες από το 1963 έως το 2019, οι ερευνητές εξέτασαν τάσεις στον αριθμό των εξάρσεων και τις απώλειες.

Εντόπισαν 75 συμβάντα διάχυσης σε 24 χώρες που προκάλεσαν 17.232 θανάτους κατά την περίοδο μελέτης.

Οι φιλοϊοί ήταν υπεύθυνοι για περισσότερους από 15.700 θανάτους σε 40 εξάρσεις κυρίως στην Αφρική.

Με εξαίρεση την πανδημία COVID-19, η ανάλυση αποκάλυψε ότι συμβάντα διάχυσης και θάνατοι λόγω 4 ομάδων ιών αυξάνονται ετησίως περίπου 5% και 9% αντίστοιχα  από το1963 έως το 2019.

Η Dr. Amanda Jean Meadows, σημειώνει ότι αν συνεχιστούν αυτά τα ετήσια ποσοστά αύξησης θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα παθογόνα που αναλύθηκαν να προκαλέσουν τετραπλάσιο αριθμό συμβάντων διάχυσης και δωδεκαπλάσιο αριθμό θανάτων το 2050 έναντι του 2020.

Η γιατρός προειδοποιεί ότι τα νούμερα πιθανόν είναι συντηρητικοί υπολογισμοί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health.

Πηγές:
BMJ Global Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
O Ά. Γεωργιάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
32ο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας