Ανησυχητικές τάσεις αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στον Πειραιά δείχνουν τα στοιχεία των στατιστικών αναλύσεων από τα ευρήματα των επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο «Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά», το οποίο συγχρηματοδοτείται με κονδύλια της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, παρουσιάζοντας την επισκόπηση του έργου για το τρέχον έτος, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ι.Σ.Π. Τονίστηκε, μάλιστα, η ανάγκη συνέχισης των δράσεων για την Δημόσια Υγεία και την Προληπτική Ιατρική στον Πειραιά με επικέντρωση στην έρευνα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τους λόγους που την προκαλούν, όπως είναι ο τρόπος ζωής και το επίπεδο διαβίωσης κυρίως των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 6 έως 12 ετών.
Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά επεσήμανε ότι με τις κατευθύνσεις του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη θα προγραμματιστούν ακόμα περισσότερες εξετάσεις αλλά και συστάσεις προς τα παιδιά και τους γονείς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προγραμματιστούν περισσότερες ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία με τη συμμετοχή διατροφολόγων και επιστημόνων προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.
Αντί για γυμναστική, στις οθόνες!
Σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιώτη, από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά καταναλώνει φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται, ενώ είναι αυξημένο το ποσοστό των μαθητών που γυμνάζεται μόνο στο σχολείο. Τέσσερις στους δέκα μαθητές, ενώ δεν διαθέτουν χρόνο για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, σπαταλούν περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών!
Με τη συνέχιση του προγράμματος και την εστίαση της έρευνας στους μαθητές δημοτικού στο σύνολο των σχολείων του Πειραιά θα υπάρξει πλήρης εικόνα ως προς τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τα οποία θα προκύψουν προτάσεις αλλά και συμπεράσματα που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, στη διάρκεια του έργου διενεργήθηκαν 7.716 εξετάσεις σε δείγμα 1.957 παιδιών, δηλαδή περί τις τέσσερις εξετάσεις ανά άτομο.
Οι εξετάσεις σε ηλικιωμένους
Όσον αφορά στις εξετάσεις σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών από μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και της “Cosmosclinic”, 2.478 άτομα από ΚΑΠΗ και γηροκομεία του Δήμου Πειραιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα και υπεβλήθησαν σε 8.567 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Μόνο στα ΚΑΠΗ κατεγράφησαν 6.671 εξετάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες (1.482) έγιναν στο Δ1 ΚΑΠΗ των Καμινίων. Τέλος, στο Γηροκομείο Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν 2.123 εξετάσεις.
Το συνέδριο παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς της ΝΔ και ιατρός κ. Νίκος Βλαχάκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, ο αν. Διοικητής του Ε.Α.Ν.Π Μεταξά κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, η σύμβουλος διοίκησης της “Cosmoclinic” κ. Μαρίτα Καμπούρη, στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, διοικητικά στελέχη του «Τζαννείου» Νοσοκομείου, γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί και πολίτες. Τον συντονισμό έκανε ο Δημοσιογράφος κ. Χάρης Λαζαρόπουλος και τη δημοσιογραφική κάλυψη έκανε το «Κανάλι 1 90,4».
Μετά το τέλος του συνεδρίου, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συνεχίσαμε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος “Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προλητπικής Ιατρικής στο Δήμο Πειραιά”. Ουσιαστικά έχουμε διαπιστώσει πως ο μέσος όρος ΒΜΙ στα παιδιά μας είναι λίγο υψηλότερος από το φυσιολογικό και μπαίνει σε παθολογικά όρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας στην περιοχή μας και τον Δήμο μας. Θα συνεχίσουμε τη στατιστική ανάλυση, οπότε θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία και με πιο στοχευμένες δράσεις το επόμενο έτος, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ήδη έχουμε αντιμετωπίσει».
Η σύμβουλος διοίκησης της “Cosmoclinic” κ. Μαρίτα Καμπούρη δήλωσε:
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, αλλά και τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νίκο Πλατανησιώτη, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν προς την Cosmoclinic για αυτό το μεγάλο έργο. Νομίζω ότι δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει ο Δήμος Πειραιά προς τους δημότες του και την υγεία, η οποία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό μας, καθώς και την πρόληψη.
Το έργο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη ευθύνη για εμάς. Στην αρχή είχαμε κάποιες δυσκολίες λόγω του Covid-19, αλλά τρέξαμε και τα καταφέραμε. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Έχουμε σε γηροκομεία, ΚΑΠΗ, σχολεία και ορφανοτροφεία. Έχουμε δει ανθρώπους που είχαν πολλά χρόνια να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, λόγω οικονομικών δυσχερειών ή αμέλειας. Έχουμε βρει σημαντικά ευρήματα που μπορεί να σώσουν ζωές. Είμαστε ευχαριστημένοι και συνεχίζουμε».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’