Η ανάπτυξη νέων εμβολίων είναι μια πιθανή στρατηγική στη μάχη κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων -επιπλέον της χρήσης λιγότερων αντιβιοτικών και με πιο έξυπνο τρόπο.

Ένα βακτήριο για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν εμβόλια είναι το Enterococcus faecium. Συχνά είναι ανθεκτικό σε πολλά κοινά αντιβιοτικά, περιλαμβανομένου του αντιβιοτικού Vancomycin (τελευταίας καταφυγής).

Ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν συχνά πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και ιδιαίτερα ευαίσθητο σε λοιμώξεις με αυτό το βακτήριο.

Επιπλέον, η αντίσταση στα αντιβιοτικά σημαίνει ότι όλο και περισσότερο δεν έχουμε αποτελεσματικά φάρμακα που βοηθούν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν το βακτήριο.

Ερευνητές του UiT, The Arctic University στη Νορβηγία και του Ludwig Maximilian University στη Γερμανία, ανακάλυψαν τώρα πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για τον εντερόκοκκο που είναι σχετικά εύκολο να παραχθεί.

Η πρόσβαση σε τέτοιο εμβόλιο θα ήταν σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε κυστίδια-μικρές σφαίρες που εκκρίνουν τα βακτήρια από το κυτταρικό τοίχωμα. Είναι μικρο-εκδοχές των βακτηρίων που τα απελευθερώνουν και έχουν κάποια πλεονεκτήματα που τα καθιστούν πιθανούς υποψήφιους για ένα εμβόλιο που θα μπορεί να απελευθερώνεται φυσικά στο σώμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν κυστίδια σε λαγούς και αυτό οδήγησε σε ισχυρή ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Στη συνέχεια εξετάστηκε ο ορός των λαγών, με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα στελέχη εντερόκοκκου. Εξουδετερώθηκε ακόμα και ο εντερόκοκκος που είναι ανθεκτικός σε αρκετά είδη αντιβιοτικών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Πηγές:
International Journal of Molecular Sciences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ. Ψαλτοπούλου : Δεν έχει ξεχαστεί ο κορωνοϊός
Κασσελάκης: Το ναυτικό Βατερλώ Γεωργιάδη είναι όλο δικό του
L’ Oreal Hellas: Αλμα πωλήσεων και υψηλά κέρδη