Η τάση της αυξημένης κοινωνικής φοβίας στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, έχει γίνει ένα θέμα που οι ερευνητές παρακολουθούν. Ταυτόχρονα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του COVID-19, ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει να κατανοεί και να αναλύει τον βαθύ αντίκτυπο που είχε αυτή η πανδημία στον κόσμο.

Συνδέοντας αυτά τα δύο φαινόμενα, την πανδημία COVID-19 και τα μέτρα πρόληψης, λόγω της αναγκαίας σοβαρότητάς τους, μπορούμε να εξετάσουμε πιθανούς παράγοντες ευαισθησίας όσον αφορά την κοινωνική φοβία μεταξύ φοιτητών κολεγίου, καθώς και να οδηγηθούμε σε ποσοτικοποίηση του αντίκτυπου στην κοινωνική φοβία ακραίων καταστάσεων κοινωνικής απομόνωσης.

Νέα έρευνα στο Scientific Reports, από το Peking University (PKU) School of Public Health αναφέρεται σε αυτό το θέμα.

Η κοινωνική φοβία αναφέρεται σε υπερβολικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις, προσέλκυση προσοχής, νέες καταστάσεις και άγνωστα αντικείμενα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες και μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή. Η έρευνα για αυτό το φαινόμενο παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους συνολικούς παράγοντες ευπάθειας στην κοινωνική φοβία στην ηλικιακή ομάδα των φοιτητών.

• Καθώς αυτό το δημογραφικό στοιχείο είναι ήδη επιρρεπές σε αυξημένη κοινωνική φοβία λόγω ακαδημαϊκών, οικογενειακών, κοινωνικών, κυνήγι εργασίας και άλλων πιέσεων σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό, προσδιορίζοντας τα βασικά αδύναμα σημεία, μπορούμε να προσδιορίσουμε καλύτερα τις ομάδες και τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. και να παρέχει προληπτικά μέτρα, έγκαιρη παρέμβαση και κατάλληλη φροντίδα.

• Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και, όπως φαίνεται από άλλες περιπτωσιολογικές μελέτες, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κοινωνικής φοβίας και των παγκόσμιων πανδημιών είναι μακροπρόθεσμες. Ως εκ τούτου, δημοσιευμένη έρευνα, όπως αυτή η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, είναι απαραίτητη για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης, τον αποστιγματισμό της κοινωνικής φοβίας και της ψυχικής υγείας και την προώθηση αυξημένων οδών για βοήθεια.

Η νεα έρευνα απομόνωσε πιθανούς παραγοντες κινδύνου και προστασίας για την ευαλωτότητα στην κοινωνική φοβία.

• Τα χαρακτηριστικά που έδειχναν μεγαλύτερη τάση για αυξημένη κοινωνική φοβία περιελάμβαναν χαμηλότερο GPA, υψηλότερη συχνότητα εμπειρίας εκφοβισμού,  επιτρεπτικό γονεϊκό στυλ, απομακρυσμένες σχέσεις με μέλη της οικογένειας,  ύπαρξη ενός έως δύο αδερφών, υψηλότερη συχνότητα παιδικών αντιξοοτήτων και 7) εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο.

• Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν ως προστατευτικοί παράγοντες για την κοινωνική φοβία περιελάμβαναν γυναικείο φύλο, ιδιότητα μεταπτυχιακού ή τελειόφητου φοιτητή, υψηλότερη ικανοποίηση από τη φυσική εμφάνιση, αυτοαντίληψη ισχυρής ψυχικής υγείας και μέτρια εμπιστοσύνη στους ξένους.

Επιπλέον, η  έρευνα αποκάλυψε το βάθος και το εύρος της επίδρασης των μέτρων πρόληψης της COVID-19 στην κοινωνική φοβία. Συγκρίνοντας τις αυτοαξιολογήσεις πριν από την COVID-19 με τις πρώιμες αξιολογήσεις της COVID-19, το 43,7% της κοινωνικής φοβίας των συμμετεχόντων εντάθηκε, το 27,5% δεν παρουσίασε σημαντική αλλαγή και το 28,8% παρουσίασε ανακουφισμένη κοινωνική φοβία.

Η έρευνα διεξήχθη  από τις 13 έως τις 23 Αυγούστου 2021, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, της Wenjuanxing. Οι Κινέζοι φοιτητές κολεγίου κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την αυτοαξιολόγηση και τα υποκειμενικά συναισθήματά τους σχετικά με τον αντίκτυπο των προληπτικών μέτρων COVID-19 στην προσωπική τους ευημερία.

Οι απαντήσεις και τα δεδομένα μετρήθηκαν με κλίμακες άγχους και κοινωνικής φοβίας. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: πρώτα, την κατάστασή τους στην περίοδο "πρώιμη-COVID-19" (από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021) και στη συνέχεια την περίοδο "προ-COVID-19".

Ο αντίκτυπος των προληπτικών μέτρων για την COVID-19 στην κοινωνική φοβία μετρήθηκε επομένως από την απόκλιση (αυξημένη, μειωμένη ή αμετάβλητη) από τα δεδομένα πριν από την COVID-19.

 

Πηγές:
Scientific Reports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε
13th Clinical Research Conference