Η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει τους ανθρώπους πιο αδρανείς, αναφέρει νέα έρευνα. Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, τα τρέχοντα επίπεδα στη χώρα προκαλούν επιπλέον 22 λεπτά αδράνειας την ημέρα.
Το ενδιαφέρον εύρημα προέκυψε από έρευνα του University of Leicester.
Ερευνητές εξέτασαν πώς τα επίπεδα ρύπανσης επηρεάζουν τη σωματική δραστηριότητα και την τάση αδράνειας.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης οδηγούν σε αύξηση του χρόνου που περνούν οι κάτοικοι αδρανείς καθημερινά (χρόνος που περνούν καθιστοί, ξαπλωμένοι ή όρθιοι χωρίς να κινούνται).
Ανησυχητικό είναι ότι η ρύπανση θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει τη θέληση ή την ικανότητα άσκησης και τη χαρά από αυτήν. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και λιγότερο χρόνο κάνοντας σωματική δραστηριότητα εξω, δημιουργώντας φαύλο κύκλο που αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 644 ανθρώπων με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, που ήταν μέρος προγράμματος που ενθάρρυνε τη σωματική δραστηριότητα μέσω περπατήματος.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσιόμετρα γύρω από τη μέση για 7 συνεχόμενες ημέρες ώστε να παρακολουθηθεί η σωματική δραστηριότητα και οι περίοδοι αδράνειας σε 3 χρόνια.
Η έρευνα συνέκρινε τα ετήσια μέσα επίπεδα κοινών ρύπων με ετήσιες αλλαγές στον χρόνο αδράνειας.
Ο Dr. Goldney δήλωσε ότι ενώ δεν φάνηκε σχέση μεταξύ ρύπων και αλλαγών στη σωματική δραστηριότητα ή με τον αριθμό των βημάτων, υπήρχε σαφής συσχετισμός με αύξηση της αδράνειας.
Για παράδειγμα, αύξηση 1 μgm−3 στη συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα συτσχετιζόταν με αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής κατά περίπου 1,52 λεπτά την ημέρα σε ετήσια βάση. Σε ορισμένα περιστατικά η υψηλή έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου συνδεόταν με έως 22 επιπλέον λεπτά αδράνειας την ημέρα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health, υπογραμμίζουν την ανάγκη να μειωθεί η ρύπανση προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη