Κινέζοι ερευνητές κλωνοποίησαν τον πρώτο πίθηκο rhesus , είδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική έρευνα, καθώς η φυσιολογία του είναι παρόμοια με των ανθρώπων.

Δήλωσαν ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να επιταχύνει τη δοκιμή φαρμάκων, καθώς γενετικά όμοια ζώα δίνουν μεγαλύτερη βεβαιότητα στις δοκιμές.

Στα θηλαστικά, η σεξουαλική αναπαραγωγή οδηγεί στο να αναπτύσσεται ο απόγονος από μείγμα γονιδίων από μητέρα και πατέρα. Στην κλωνοποίηση χρησιμοποιούνται τεχνικές για τη δημιουργία γενετικά ίδιου αντιγράφου ενός ζώου.

Η Dolly, το πρόβατο, κλωνοποιήθηκε το 1996.

Στο Nature communications, οι ερευνητές σημειώνουν ότι έκαναν το ίδιο αλλά με πίθηκο rhesus. Το ζώο είναι υγιές εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια, κάτι που δείχνει επιτυχία της μεθόδου.

Ο Dr Falong Lu, του University of Chinese Academy of Sciences, δήλωσε ότι οι  ερευνητές ήταν ευτυχισμένοι με το επιτυχές αποτέλεσμα.

Οι πίθηκοι rhesus  βρίσκονται στην άγρια φύση στην Ασία, με πληθυσμούς στο Αφγανιστάν, Ινδία, Βιετνάμ, Κίνα και Ταϊλάνδη.

Χρησιμοποιούνται σε πειράματα για τη μελέτη λοιμώξεων και ανοσίας.

Οι πρώτοι μακάκοι κλωνοποιήθηκαν το 2018 αλλά οι rhesus  προτιμώνται λόγω της γενετικής τους ομοιότητας με τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 113 έμβρυα, 11 από τα οποία εμφυτεύτηκαν και πέτυχαν 2 κυήσεις και μια γέννηση.

Ονόμασαν τον πίθηκο "ReTro", από τα αρχικά της μεθόδου.

Ο Dr Falong Lu, δήλωσε στο BBC News, ότι σκοπός της ομάδας είναι να αποκτήσει περισσότερους κλωνοποιημένους πιθήκους μειώνοντας τον αριθμό των εμβρύων που χρησιμοποιήθηκαν. Πρόσθεσε, ότι ελήφθησαν όλες οι ηθικές εγκρίσεις για την έρευνα.

Πηγές:
BBC, Nature communications, ZHAODI LIAO, NATURE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υποσχόμενα αποτελέσματα δοκιμής νέου φαρμάκου για τη νόσο Guillain-Barré
Φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς [μελέτη]
14ο Παμπελοποννησιακό Ιατρικό Συνέδριο