Η επίπτωση των πλαστικών στην υγεία αποτελεί ανησυχία εδώ και καιρό και πρόσφατη έρευνα προσθέτει νεα αιτία ανησυχίας.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση υγρών από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να οδηγήσει μικροπλαστικά στο κυκλοφορικό σύστημα, πιθανόν αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Danube Private University στην Αυστρία, εξέτασαν την επίδραση ‘’μερικώς πλαστικής διατροφής’’ στην αρτηριακή πίεση σε μικρό δείγμα ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι η αποφυγή της χρήσης πλαστικών για 2 εβδομάδες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 8 υγιείς ενήλικες να σταματήσουν να πίνουν εμφιαλωμένα ροφήματα και να καταναλώνουν πόσιμο νερό από τη βρύση για 28-30 ημέρες.

Μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων πριν την έρευνα, μετά από 14 ημέρες και έπειτα μετά από 28-30 ημέρες.

Οι γυναίκες παρουσίασαν αλλαγή στη συστολική πίεση στο δεξί χέρι μετά από 2 και 4 εβδομάδες, ενώ το αριστερό χέρι δεν εμφάνισε σημαντικές αλλαγές. Στους άντρες οι μετρήσεις πίεσης και στα 2 χέρια δεν είχαν σημαντικές αλλαγές.

Όμως μετά από 2 εβδομάδες υπήρχαν αλλαγές στη διαστολική πίεση για όλους τους συμμετέχοντες, στα δυο χέρια.

Αν και η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση και τα ευρήματα βασίστηκαν σε μικρό δείγμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν αξιοσημείωτη τάση υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους των πλαστικών.

Ενώ η αρτηριακή πίεση συνδέεται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, με βάση τα ευρήματα της έρευνας οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα πλαστικά μικροσωματίδια στο κυκλοφορικό μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίπτωση. Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αιμοσφαίρια, πιθανόν ενεργοποιώντας αιμοπετάλια, προκαλώντας αλλαγές στα αγγεία, οδηγώντας σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις και τελικά συμβάλλοντας στη δημιουργία πλάκας, σημειώνουν ερευνητές.

Για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Microplastics.

Πηγές:
Microplastics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκάχρονος δώρισε, μαζί με τη μητέρα του, έναν απινιδωτή στο Πολύχρονο Χαλκιδικής
Προβληματική χρήση smartphone από εφήβους συνδέεται με εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας [μελέτη]
Η εμφάνιση της νόσου ALS συνδέεται με μέταλλα στο αίμα και στα ούρα [μελέτη]