Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς περιορίζοντας τα επίπεδα οξέων στο σώμα, έδειξε νέα κλινική δοκιμή.

Ανθρωποι που πρόσθεταν 2-4 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο καρδιακό κίνδυνο καθώς και βελτιωμένη υγεία νεφρών, έδειξε η έρευνα.

Η κλινική δοκιμή βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που ανακαλύψαν ότι διατροφές πλούσιες σε ζωική πρωτεΐνη έτειναν να προκαλούν υψηλότερα επίπεδα οξέων στο αίμα και ότι η υγεία των νεφρών επηρεαζόταν αρνητικά καθώς το όργανο εργάζεται περισσότερο για να φιλτράρει τα οξέα στο αίμα.

Οι ερευνητές χώρισαν 153 ασθενείς με υπέρταση και πολύ υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα σε 3 ομάδες.

Μια ομάδα κατανάλωνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άλλη λάμβανε 2 χάπια διττανθρακικού νατρίου καθημερινά και η τρίτη συνέχισε να λαμβάνει τη συνήθη φροντίδα.

Η ομάδα που λάμβανε τα χάπια είχε στη συνέχεια καλύτερη υγεία νεφρών έναντι της ομάδας ελέγχου αλλά δεν αποκόμισε τα οφέλη στην αρτηριακή πίεση και στην καρδιά που αποκόμισε η ομάδα των φρούτων-λαχανικών.

Επιπλέον οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά χρειάζονταν χαμηλότερές δόσεις αντιυπερτασικών, έδειξε η έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine.

Πηγές:
American Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Βαρτζόπουλος: Στο επίκεντρο η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας
Πώς επιλέγουμε ανάμεσα σε άσκηση και αδράνεια
Υποσχόμενα αποτελέσματα δοκιμής νέου φαρμάκου για τη νόσο Guillain-Barré