Μεγάλη δοκιμή που έγινε από το Neuroscience Research Australia (NeuRA) και το UNSW έδειξε ότι ασκήσεις βηματισμού που μοιάζουν με παιχνίδι στο σπίτι ήταν αποτελεσματικές στην πρόληψη των πτώσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών κα μείωσαν τις πτώσεις κατά 26% έναντι της ομάδας ελέγχου.

Η Dr. Daina Sturnieks, δήλωσε ότι η τακτική άσκηση που ‘’προκαλεί’’ την ισορροπία είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των πτώσεων και οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν να άνουν την άσκηση ευχάριστη και εύκολη.

Συμμετείχαν 769 άνθρωποι άνω των 65 ετών.

Τους ζητήθηκε να κάνουν ασκήσεις βηματισμού με χροιά παιχνιδιού για 120 λεπτά την εβδομάδα και διάστημα 12 μηνών. Ανέφεραν τις πτώσεις που είχαν και τα στοιχεία συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου  που έλαβε μόνο ένα φυλλάδιο για την πρόληψη.

Οι συμμετέχοντες που δοκίμασαν την παρέμβαση είχαν σημαντικά λιγότερες πτώσεις- 36% είχαν πτώσεις έναντι 48,2% στην ομάδα ελέγχου.

Ενώ τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές δήλωσαν οτι ένας περιορισμός είναι ότι το δείγμα αποτελείτο κυρίως από μορφωμένους και υψηλά λειτουργικούς ανθρώπους.Tα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε αδυνάμους ηλικιωμένους.

Η Dr. Sturnieks.δήλωσε ότι οι άνθρωποι εθίζονται σε παιχνίδια επειδή είναι διασκεδαστικά και έχουν κίνητρο να ξεπεράσουν το υψηλό τους σκορ.

Η κονσόλα άσκησης-παιχνιδιού smart±step συνδέεται με οθόνη τηλεόρασης και όταν κάποιος επιλέξει ένα παιχνίδι απαιτεί από α υτόν να κάνει βήματα σε ένα πάνελ στόχων σε χαλάκι βηματισμού- όπως θα έκανε με χειριστήριο παιχνιδιού.

Το πλεονέκτημα ξεπερνά τα σωματικά οφέλη καθώς οι άνθρωποι επίσης περνούν από γνωστική εκπαίδευση που ενσωματώνεται εύκολα σε αυτά τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια απαιτούν ακριβείς χρονικά κινήσεις και γρήγορη σκέψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine.

Πηγές:
Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς [μελέτη]
Δεκάχρονος δώρισε, μαζί με τη μητέρα του, έναν απινιδωτή στο Πολύχρονο Χαλκιδικής
Προβληματική χρήση smartphone από εφήβους συνδέεται με εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας [μελέτη]