Η υποστελέχωση των δημόσιων δομών από επιστημονικό προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές) είναι το βασικότερο αίτιο εξυπηρέτησης των αιμοκαθαιρόμενων από ιδιωτικές δομές και όχι από δημόσιες.
Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, η έλλειψη προσωπικού παρατηρείται ακόμη και για τις δύο υποχρεωτικές βάρδιες στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ούτε για αστείο δεν τίθεται θέμα τρίτης βάρδιας, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο νόμος την αναγνωρίζει ως υπερωρία.
Σύμφωνα με την πηγή μας, ένας αιμοκαθαιρόμενος χρειάζεται 156 αιμοκαθαρσεις το χρόνο (εβδομαδιαίως πραγματοποιεί τρεις αιμοκαθάρσεις που διαρκούν τέσσερις ώρες η κάθε μία). Ο νόμος ορίζει ότι ανά τρεις ασθενείς πρέπει να υπάρχει μια νοσηλεύτρια. Προϋπόθεση που τις περισσότερες φορές οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν, λόγω ακριβώς της υπο στελέχωσή τους υποστηρίζει ο ίδιος.
Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κάλυψη των ασθενών;
- Πανελλαδικά, το 70% των νεφροπαθών κάνουν τις αιμοκαθάρσεις τους στις ιδιωτικές δομές.
- Στην Αθήνα, ωστόσο, το ποσοστό αυτό υπέρ των ιδιωτικών κλινικών - μονάδων εκτοξεύεται στο 90%.
- Σε απόλυτα νούμερα οι αιμοκαθαιρόμενοι στην Αττική είναι 4.400 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 317 εξυπηρετούνται από 22 δημόσια νοσοκομεία.
- Ειδικότερα για τους ανασφάλιστους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάνε σε ιδιωτική μονάδα θα πρέπει να έχουν χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο ότι δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν γιατί δεν υπάρχει θέση. Στα τέλη του 2023 οι ανασφάλιστοι αιμοκαθαιρόμενοι ήταν 337 (Αθήνα 216, Θεσσαλονίκη 61, επαρχία 60).
- Συνολικά, οι νεφροπαθείς είναι 15.482, εκ των οποίων οι 11.951 είναι με τεχνητό νεφρό (8.393 εξυπηρετούνται σε ιδιωτικές μονάδες και 3.558 σε δημόσια νοσοκομεία), 546 με περιτοναϊκή και οι μεταμοσχευμένοι φτάνουν τους 2.985 ασθενείς.
Πόσες είναι οι Ιδιωτικές Μονάδες και πόσες οι Δημόσιες Δομές που διαθέτουν μονάδες αιμοκάθαρσης;
- Οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ιδιωτικές) φτάνουν τις 55, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στην Αττική.
- Οι ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι 43, εκ των οποίων οι 16 είναι στην Αττική. Ο προϋπολογισμός για τις αιμοκαθάρσεις στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται περίπου στα 115 εκατ. ευρώ.
- Όσον αφορά τις δημόσιες δομές με μονάδες αιμοκάθαρσης, ανέρχονται σε 87 πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 22 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Δεν πρόκειται να αλλάξει το ποσοστό
Η προοπτική είναι να αυξηθεί και όχι να μειωθεί το ποσοστό των αιμοκαθαιρόμενων προς τις ιδιωτικές δομές, εκτιμά ο κ. Γ. Λεοντόπουλος, αλλά και επιχειρηματίες.
Όπως μας λένε, η αύξηση των ασθενών που πηγαίνουν στις Ιδιωτικές μονάδες ουσιαστικά είναι μία κατάσταση που παγιοποιήθηκε την περίοδο της πανδημίας και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σαφώς μια κινητικότητα στην συγκεκριμένη αγορά, ελκύοντας το ενδιαφέρον διαφόρων επενδυτών που κινούνται στον χώρο της υγείας.
Τάσεις, τα υπέρ και τα κατά
Το υψηλό ποσοστό του clawback που φθάνει το 22%, από την μία, και η μεγάλη επένδυση που απαιτείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, αλλά και τα αυξημένα λειτουργικά (το μεγαλύτερο αφορά το μισθολογικό κόστος που θα αυξηθεί περαιτέρω με το ξεπάγωμα των τριετιών) αναμένεται να επιφέρουν ανακατατάξεις στον κλάδο με την τράπουλα να μοιράζεται σε λιγότερους παίκτες.
Ήδη, πέρυσι αποχώρησαν από την αγορά δύο κλινικές (μία στην Κρήτη και η άλλη στον Πειραιά). Πριν από λίγες μέρες δε ανακοινώθηκε από τον σουηδικό όμιλο πάροχο νεφρικής φροντίας Diaverum η είσοδός του στην ελληνική αγορά. Με την εξαγορά 6 κλινικών σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια είναι πλέον ο 3ος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών νεφρικής φροντίδας στη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, οι κλινικές "Αλεξία", "Medifil", "Νεφρολογική" και "Αττικό Θεραπευτήριο" εντάσσονται στη Diaverum και στελεχώνονται από συνολικά 170 επαγγελματίες Υγείας, ενώ φροντίζουν περισσότερους από 500 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.
Αναμφίβολα, στα υπέρ θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε την παγιοποίηση της κατάστασης που προαναφέραμε με την πλειονότητα των αιμοκαθαιρόμενων να εξυπηρετούνται από τις ιδιωτικές κλινικές-μονάδες, καθώς και το γεγονός ότι την δαπάνη της αιμοκάθαρσης καλύπτεται εξολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη