Αρκετές φορές στη ζωή και στις σχέσεις μας, μπορεί να αναρωτηθούμε αν - και συγγνώμη που ξεκινάμε απότομα το κείμενο - το πρόβλημα στην πραγματικότητα είμαστε εμείς. Αν η ζωή μας περιστρέφεται συνεχώς γύρω από κάποιο δράμα στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, είναι πολύ πιθανό να σκεφτούμε ότι μάλλον το πρόβλημα είναι ο κοινός παρονομαστής σε αυτές τις σχέσεις· εμείς.

Το να είναι κάποιος ʺτοξικόʺ άτομο, όπως το ίντερνετ λατρεύει να λέει, δεν είναι κάποια διάγνωση ή κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Είναι μια συλλογή από συμπεριφορές οι οποίες κάνουν τις κοινωνικές επαφές περίπλοκες ή προβληματικές. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο συχνές από αυτές, και αν νιώσετε ότι σας εκφράζουν περισσότερο απ’ όσο θέλετε να παραδεχτείτε... το να μιλήσετε σε κάποιο κοντινό σας άτομο για αυτές τις ανησυχίες είναι η καλύτερη αρχή.

Αποφεύγετε τις συζητήσεις

Προτιμάτε να έχετε επιφανειακές επαφές με τους ανθρώπους γύρω σας, και όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε μία σημαντική κουβέντα, είναι πιθανό απλώς να απομακρυνθείτε ή να αρχίσετε να αλλάζετε το θέμα (με ευγενικό ή και όχι τρόπο).

Δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας

Σε κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ποια είναι η ευθύνη μας και να το παραδεχτούμε. Είναι ο μόνος τρόπος να μαθαίνουμε από τα λάθη μας αλλά και να ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη όταν έχουμε κάνει κάτι κακό. Το να αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας μπορεί να οδηγήσει στο να λέμε ψέματα ή να κατηγορούμε άλλους.

Αρνείστε να ζητήσετε συγγνώμη

Ακόμα και όταν η ευθύνη σάς κοιτάζει κατάματα, με αποδείξεις, θα προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τον εαυτό σας με όλο και πιο υπερβολικά επιχειρήματα, με το να πείτε ψέματα ή με το να αλλάξετε τα λόγια σας. Οποιαδήποτε στρατηγική πιστεύετε ότι  θα σας γλυτώσει από το να ζητήσετε συγγνώμη, είναι αξιοποιήσιμη.

Είστε χειριστικός

Είτε προσπαθείτε να κερδίσετε κάτι, είτε απλώς να στρέψετε μια κουβέντα προς όφελός σας, έχετε τη τάση να προσπαθείτε να μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους και τη γνώμη τους. Αυτή η συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις σας. Η χειριστικότητα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το άτομο που έχουμε απέναντί μας είναι κακό ή θέλει να μας βλάψει· σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι συμπεριφορά που ανέπτυξε το άτομο για να διαχειριστεί ένα εξίσου τοξικό περιβάλλον. Αυτό όμως είναι εξήγηση, όχι δικαιολογία.

Δεν σέβεστε τα όρια των άλλων

Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να βάζουμε όρια στις σχέσεις μας, για να αισθανόμαστε ασφαλείς και ότι μας σέβονται. Αν είστε άτομο που παραβλέπει τα όρια των άλλων, αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα προβληματικό αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Το να μην σέβεστε τα όρια των άλλων, επίσης, συχνά πάει πακέτο με το να μην ενδιαφέρεστε για τις ανάγκες τους.

Δεν είστε αξιόπιστοι

Η αξιοπιστία είναι από τα πράγματα που μπορούν πραγματικά να κάνουν μια σχέση να δέσει. Είτε αυτή η αίσθηση χτίζεται μέσα από μικρά, σχεδόν ασήμαντα πράγματα, είτε χρειαστεί κάποια στιγμή να σταθείτε δίπλα σε κάποιον σε μια δυσκολία, το να είναι κανείς αξιόπιστος αποτελεί μεγάλη αρετή, όπως και δείγμα ότι μπορεί να παραμερίσει τις επιθυμίες του για την ανάγκη κάποιου άλλου.

Τι μπορώ να κάνω αν εμφανίζω κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές;

Το πιο απλό βήμα για να ξεκινήσετε είναι να μιλήσετε σε κάποιο κοντινό σας άτομο. Πρέπει όμως να είστε έτοιμοι να κάνετε μια μεγάλη κουβέντα, αν αυτά που υποψιάζεστε είναι αλήθεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί εμφανίζετε αυτή την συμπεριφορά, όπως και πώς να την ελέγχετε καλύτερα, κάτι με το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η ψυχοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος