Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας (ECR) που θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στη Βιέννη θα επικεντρωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην ακτινολογία, όπως ανακοίωσε σήμερα το Κέντρο Austria της Βιέννης, όπου θα συναντηθούν οι ειδικοί.

Οι πιθανές εφαρμογές κυμαίνονται από τη διάγνωση έως την απόκτηση περισσότερων πληροφοριών από τα υπάρχοντα δεδομένα, την πρόβλεψη καταγμάτων οστών και την αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

"Η ιατρική είναι πολύ περίπλοκη και ήταν πάντα ένα ομαδικό άθλημα. Οι νέες τεχνολογίες - από τα chatbots έως την τεχνητή νοημοσύνη - προσφέρουν πλέον πολλές νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την "επόμενη γενιά" των ακτινολόγων", εξήγησε ο Daniel Pinto dos Santos, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Απεικονιστικής Πληροφορικής (EuSoMII).

"Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει ένα υπάρχον κάταγμα κατά τη διάρκεια των ακτινολογικών εξετάσεων, αλλά και να βοηθήσει στην εκτίμηση της οστικής πυκνότητας ενός ατόμου και της πιθανότητας επικείμενων καταγμάτων.

Με αυτή τη γνώση, η θεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από την εμφάνιση του αναμενόμενου συμβάντος -στην προκειμένη περίπτωση του κατάγματος των οστών-", ανέφερε ο ακτινολόγος. Αυτό είναι εφικτό τροφοδοτώντας τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλο αριθμό ακτινολογικών εικόνων που λαμβάνονται από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της διάγνωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. "Η δομημένη αναφορά μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση του όγκου των δεδομένων που παράγονται, γεγονός που θα επέτρεπε επίσης σε μια τεχνητή νοημοσύνη να αξιολογήσει εύκολα αυτά τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει για περαιτέρω εκπαίδευση.

Και δεν είναι μόνο αυτό - λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να αναγνωρίσει μοτίβα στην αξονική τομογραφία που - ενδεχομένως χωρίς αφαίρεση ιστού - παρέχουν ήδη συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του όγκου", εξήγησε ο Pinto dos Santos.

Με βάση τα δομημένα δεδομένα εικόνας και διάγνωσης, ο ακτινολόγος ελπίζει επίσης να αναπτύξει τους λεγόμενους ψηφιακούς διδύμους μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια.

"Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνδέει τα ακτινοδιαγνωστικά δεδομένα με άλλους βιοδείκτες και ιατρικά διαγνωστικά δεδομένα των ασθενών. Αυτό επιτρέπει τον προγραμματισμό των λεγόμενων ψηφιακών διδύμων ενός ατόμου, στους οποίους μπορεί να προσομοιωθεί ατομικά η επίδραση ορισμένων θεραπειών. Το πραγματικό άτομο λαμβάνει στη συνέχεια την πιο υποσχόμενη θεραπεία που δοκιμάστηκε από τον ψηφιακό δίδυμο", εξήγησε ο γιατρός.

Στην ακτινολογία επόμενης γενιάς, τα chatbots θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν την ενημέρωση και τη συγκατάθεση των ασθενών πριν από τις ακτινολογικές εξετάσεις.

"Ένα πλεονέκτημα αυτού είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν τις τυπικές πληροφορίες για την ατομική τους εξέταση ή επέμβαση - συμπεριλαμβανομένων επεξηγηματικών βίντεο - εκ των προτέρων, εντελώς χωρίς άγχος στο σπίτι, και να ανακαλύπτουν στη συζήτηση με το chatbot ποια θέματα πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν στο ραντεβού με τον γιατρό", δήλωσε ο Pinto dos Santos.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024