Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024 είναι κάλεσμα για Δράση.

Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Δράση για την ενδυνάμωση των ίδιων των γυναικών με ή χωρίς αναπηρία να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το γυναικείο κίνημα, τονίζει τον μεγάλο κίνδυνο βίας λόγω των κινήτρων που τροφοδοτούνται από το σεξισμό σε συνδυασμό με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, καθώς και τις διακρίσεις με βάση την ηλικία, την αναπηρία, την χρόνια πάθηση, την εθνικότητα ή τη θρησκεία, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες πρόσφυγες, οι γυναίκες αιτούντες άσυλο, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, οι λεσβίες, οι τρανσέξουαλ, οι διεμφυλικές, οι γυναίκες Ρομά, οι νέες και οι ηλικιωμένες γυναίκες, οι άστεγες. Για την ΕΣΑμεΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική Πολιτεία.

Σήμερα, 8 Μάρτη 2024, η ΕΣΑμεΑ δίνει στη δημοσιότητα το 3ο Μανιφέστο για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, μετά από τη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Ενδυνάμωση και Ηγεσία»: Το Μανιφέστο ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από τους φορείς λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της συστημικής περιθωριοποίησης των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία - 25,9% του πληθυσμού των γυναικών στην Ευρώπη. Περιγράφει τρόπους για να ενδυναμωθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους στη ζωή τους και στα θέματα που τις επηρεάζουν.

Το Μανιφέστο επικεντρώνεται σε 4 συγκεκριμένους τομείς:

Πολιτική συμμετοχή - το δικαίωμα των γυναικών με αναπηρία να συμμετέχουν σε όλες τις πτυχές της πολιτικής διαδικασίας.

Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών - ιδίως με την ποινικοποίηση των πρακτικών αναγκαστικής στείρωσης και αναγκαστικής άμβλωσης κατά των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ηγεσία - οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους ως ανεξάρτητα άτομα. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στη ζωή τους αλλά και στην κοινωνία.

Ορατότητα και ενδυνάμωση σε όλους τους τομείς της ζωής που οδηγεί σε ίσες ευκαιρίες και συμπερίληψη.

Το Μανιφέστο αντιπροσωπεύει μια σαφή έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τους οργανισμούς να συμπεριλάβουν ουσιαστικά τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρίες. Οι αρχές πρέπει επίσης να υποστηρίξουν την πλήρη συμμετοχή και την ηγεσία τους στην κοινωνία.

Παράλληλα στην Ελλάδα μία από τις εμβληματικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ, είναι η απόδοση τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία, σε περίπτωση που δεν θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΣΑμεΑ καλεί την ελληνική Πολιτεία και την ΕΕ να λάβουν μέτρα για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία σε όλους τους νόμους και τις πολιτικές που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε