Η άσκηση μπορεί να βοηθά γυναίκες να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες του προχωρημένου καρκίνου στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα.

Ασθενείς είχαν λιγότερο πόνο και κόπωση καθώς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής αφού έλαβαν μέρος σε τακτικό πρόγραμμα άσκησης, ανέφεραν ερευνητές στο European Breast Cancer Conference στο Μιλάνο. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι ασθενείς με καρκίνο μαστού που έχει εξαπλωθεί θα πρέπει να ασκούνται ως μερος της αντιμετώπισης της νόσου, δήλωσε ο ερευνητής Anouk Hiensch, του University Medical Center Utrecht.

Ο Hiensch δήλωσε ότι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο συχνά υποβάλλονται σε συνεχή αγωγή με στόχο την παράταση της ζωής.

Για τη μελέτη, 357 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο μαστού επιλέχτηκαν από 8 κέντρα καρκίνου στη Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστραλία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 έτη.

Μισές ακολούθησαν πρόγραμμα άσκησης για 9 μήνες μαζί τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ενώ οι υπόλοιπες έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη.

Η ομάδα άσκησης γυμναζόταν 2 φορές την εβδομάδα με εξατομικευμένο πρόγραμμα που περιλάμβανε ασκήσεις με αντιστάσεις, ισορροπίας και αερόβια.

Ασθενείς στις δυο ομάδες επίσης είχαν ενθαρρυνθεί να είναι περισσότερο σωματικά ενεργές τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τις  μεγαλύτερες βελτιώσεις στις γυναίκες κάτω των 50 ετών και σε όσες είχαν τον μεγαλύτερο πόνο στην έναρξη της έρευνας.

Εικάζουν ότι η βελτίωση έλαβε χώρα εν μερει επειδή η άσκηση συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.

Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, επίσης ωφελήθηκαν από την άσκηση. Όμως το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση για αυτές ώστε να ωφελούνται οσο και οι νεότερες ασθενείς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
90 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν στο Workshop ''Δικαιώματα Υγείας στην ΕΕ για την Τρίτη Ηλικία»''
Ο Σύλλογος Αυτισμού Λάρισα συμμετέχει στην ‘’Ημέρα Καριέρας’’ της ΔΥΠΑ
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης- Απεριόριστη ανάσα και 2η ευκαιρία για ζωή