Ορισμένα μέτρα μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στα άτομα με ΧΑΠ. Η Daiana Stolz, επικεφαλής του Τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Φράιμπουργκ, αναφέρθηκε σχετικά στο φετινό συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής (DGP).
Τα φίλτρα εσωτερικών χώρων, ο αερισμός και το σκούπισμα των εσωτερικών χώρων και το κλείσιμο των παραθύρων κατά την οδήγηση θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις των συγκεντρώσεων PM2.5 σε εσωτερικούς χώρους, εξήγησε η πνευμονολόγος αναφερόμενη σε κορεατική έρευνα του 2023.
Τα μέτρα εξασφάλιζαν επίσης ότι τόσο η αντίσταση των αεραγωγών μειωνόταν όσο και η ποιότητα ζωής βελτιωνόταν. Οι ερευνητές εξέτασαν σε μελέτη παρατήρησης 104 άτομα με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια ενός έτους και μέτρησαν τις παροξύνσεις της ΧΑΠ και τις συγκεντρώσεις PM2.5 σε εσωτερικούς χώρους.
Η Stolz επεσήμανε ότι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, το 80% των περιπτώσεων ΧΑΠ δεν οφείλεται στο κάπνισμα, για παράδειγμα στην υποσαχάρια Αφρική ή τη Νότια Ασία. Σύμφωνα με την Stolz, το 50% του συνόλου των περιπτώσεων ΧΑΠ παγκοσμίως θα μπορούσε να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Σε ειδική δημοσίευση στο Lancet το 2022, η Stolz και οι συνεργάτες της πρότειναν μια νέα κατηγοριοποίηση της ΧΑΠ. Ο τύπος 5 είναι η περιβαλλοντική ΧΑΠ που προκαλείται από τον καπνό, τα αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.
Σύμφωνα με την ειδικό, τα παιδιά και οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. "Τα αίτια γι' αυτό δεν είναι γνωστά, αλλά πιθανοί λόγοι θα μπορούσαν να είναι το χαμηλότερο σωματικό βάρος και η μικρότερη περιοχή έκθεσης", εξήγησε η Stolz.
Η αύξηση της θερμοκρασίας μεταβάλλει επίσης τα σωματίδια PM2.5, τα οποία παγιδεύονται στους πνεύμονες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιγενετικές αλλαγές στη ρύθμιση των γονιδίων και θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο τόσο για καλοήθεις όσο και για κακοήθεις αλλαγές στους πνεύμονες. "Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης", τόνισε η πνευμονολόγος.
Επιπλέον, οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επίσης οξείες συνέπειες για τα άτομα με ΧΑΠ. "Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5° Κελσίου, η νοσηλεία των ασθενών με ΧΑΠ αυξάνεται κατά 5-8%", δήλωσε η Stolz.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024
Self test για πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου: Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα