"Συγχαρητήρια, δώσατε χαρά στην Ελλάδα", είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον διευθυντή της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνο Στόκκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο πριν από λίγες μέρες. Τα εύσημα αφορούσαν τη δραματική διάσωση ενός 16χρονου παιδιού που είχε πιει αντιψυκτικό υγρό αυτοκινήτων και μεταφέρθηκε στη Μονάδα σε ημιθανή κατάσταση τη Μεγάλη Τετάρτη.

Σε ημιθανή κατάσταση βρισκόταν, όμως, και η ίδια η ΜΕΘ του Μαμάτσειου που διέσωσε τον έφηβο. Το τελευταίο διάστημα είχε αφεθεί με μόλις δύο γιατρούς και ήταν κοινή πεποίθηση ότι οδηγούνταν σε "λουκέτο". Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στον Σκάι στις 25 Απριλίου, το είχε επιβεβαιώσει με έμμεσο τρόπο, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα με την συγκεκριμένη ΜΕΘ και πως όλες οι δυνάμεις θα επικεντρωθούν στο όμορο Μποδοσάκειο της Πτολεμαϊδας, το οποίο προορίζεται να γίνει το νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειωτέον ότι η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου δεν λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2023. Αν δεν λειτουργούσε και αυτή του Μαμάτσειου, το πιθανότερο είναι πως ο 16χρονος δεν θα ζούσε σήμερα, όπως ανέφεραν και οι γονείς του παιδιού στο ευχαριστήριο μήνυμά τους προς το προσωπικό της Μονάδας, απευθύνοντας έκκληση στο υπουργείο Υγείας για την συνέχιση της λειτουργίας της.

Μιλώντας στο iatronet.gr ο διευθυντής της ΜΕΘ Κοζάνης εξιστορεί μια σειρά από γεγονότα που έθεσαν την πολύπαθη Μονάδα σε καθεστώς επισφαλούς λειτουργίας και στα πρόθυρα "λουκέτου". Περιγράφει πώς ο ίδιος - σε ημέρα που δεν εφημέρευε - και οι συνεργάτες του διέσωσαν τον 16χρονο και εκφράζει την ελπίδα πως η αλλαγή στάσης του υπουργείου μετά από αυτό το περιστατικό θα μετουσιωθεί σε ουσιαστική στήριξη της Μονάδας. "Η ΜΕΘ έσωσε τον 16χρονο, και ο 16χρονος έσωσε τη ΜΕΘ", λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Στόκκος.

"Δεχτήκαμε αναίτια επίθεση"

Η ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, πρωτολειτούργησε το "μαύρο" Νοέμβριο του 2020, κάτω από τις πιεστικές ανάγκες της πανδημίας, παρόλο που είχαν προσληφθεί γιατροί για την στελέχωσή της δύο χρόνια νωρίτερα, αλλά είχαν μετακινηθεί σε άλλες κλινικές και νοσοκομεία. Λειτούργησε υπό αντίξοες συνθήκες χωρίς διακοπή, παράλληλα με αυτή του Μποδοσάκειου Πτολεμαϊδας, η οποία για μεγάλα διαστήματα υπολειτουργούσε. Το τελευταίο εξάμηνο σηκώνει μόνη της το βάρος της υγειονομικής κάλυψης της Δυτικής Μακεδονίας των 270.000 κατοίκων.

Παρ΄ όλα αυτά, όπως λέει ο διευθυντής της, τον Απρίλιο η Μονάδα "δέχτηκε μια αναίτια επίθεση" που την άφησε με μόνο δύο εντατικολόγους. "Παρασκευή μεσημέρι, 5 Απριλίου, μας ενημερώνουν ότι μετακινούν στα Γιαννιτσά έναν από τους τρεις γιατρούς μας - ο οποίος εφημέρευε την επόμενη μέρα - και στη θέση του στέλνουν μια γιατρό, η οποία ήταν ήδη σε καθεστώς αναρρωτικής άδειας!", λέει ο κ. Στόκκος. Οι δύο εναπομείναντες γιατροί μπαίνουν σε πρόγραμμα εφημεριών μέρα παρά μέρα. Μια εβδομάδα μετά ανακαλείται η μετακίνηση της γιατρού που είναι σε αναρρωτική και στη θέση της μετακινείται άλλος γιατρός. Αυτός, όμως, αρνείται τη μετακίνηση και παίρνει επίσης αναρρωτική!

Λίγες μέρες μετά, ο διευθυντής της ΜΕΘ ανέβασε στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ τρία από τα περιστατικά που νοσηλεύονταν, ζητώντας τη μετακίνησή τους σε άλλες μονάδες, λόγω επισφαλούς λειτουργίας της Κλινικής. Στο θέμα παρενέβη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δημοσιοποίησε ντοκουμέντα στα κοινωνικά δίκτυα και εξαπέλυσε επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, καταγγέλλοντάς του ότι βάζει λουκέτο σε μια ΜΕΘ που σήκωσε το βάρος της πανδημίας και έχει εκσυγχρονιστεί με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ακολούθησε η τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε πως υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της ΜΕΘ Κοζάνης. Ένα δραματικό περιστατικό, όμως, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, θα τον υποχρέωνε να αναθεωρήσει τη στάση του.

Το παραφλού, το αντίδοτο και το ουίσκι

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Κωνσταντίνος Στόκκος (φωτογραφία) έχει πάρει το πρώτο του ρεπό μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και βρίσκεται στο σπίτι του στην Κοζάνη στις 8 το πρωί, όταν χτυπάει το τηλέφωνό του. "Είναι η παιδίατρος που σε δραματικό τόνο μου λέει για ένα παιδί που ήπιε παραφλού και πεθαίνει, πρέπει να τρέξω", θυμάται.

"Πάω και βρίσκω το παιδί σχεδόν πεθαμένο. Λέω, όπου να’ ναι θα κάνει ανακοπή", περιγράφει. Οι αναισθησιολόγοι το είχαν διασωληνώσει και του είχαν δώσει σόδα και ασβέστιο. "Ευτυχώς, δεν έκανε ανακοπή, βάζω κι εγώ πιο επιθετικά φάρμακα και τον ετοιμάζουμε για την Εντατική, όπου δώσαμε πραγματικό αγώνα: με υπέρηχους καρδιάς, συνεχή αιμοκάθαρση δύο ειδών με στόχο να αφαιρέσουμε μεγάλου μοριακού βάρους σωματίδια", αναφέρει.

Μέχρι να έρθουν τα αντίδοτα, που περίμεναν από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι γιατροί χορήγησαν στον ασθενή ουίσκι, 40 ml την ώρα, με σύριγγα στο στομάχι. "Αυτό ακυρώνει ένα ένζυμο που δημιουργεί τοξίνες στον οργανισμό", εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ, προσθέτοντας πως "επειδή ήταν παιδί, φοβόμασταν κάποια πράγματα ως προς τους χειρισμούς".

Το ίδιο απόγευμα η κατάσταση του εφήβου άρχισε να βελτιώνεται και την επόμενη μέρα μεταφέρθηκε σταθεροποιημένος στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, έχει αποσωληνωθεί και αυτές τις μέρες αναμενόταν να μεταφερθεί σε απλό θάλαμο.

Στο ίδιο διάστημα η ΜΕΘ του Μαμάτσειου αντιμετώπισε άλλα δύο κρίσιμα περιστατικά: μια γυναίκα που είχε κάνει τρεις ανακοπές και δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο και ένα ακόμα που διασωληνώθηκε και διακομίστηκε.

"Αν δεν υπήρχαμε αυτοί οι άνθρωποι θα πέθαιναν", λέει ο κ. Στόκκος, ο οποίος ενημέρωσε με αναφορά του και τον εισαγγελέα για όλα αυτά, που συνέβαιναν σε καθεστώς επισφαλούς λειτουργίας.

Η παρέμβαση και τα εύσημα του υπουργού Υγείας

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη το υπουργείο Υγείας παρενέβη άμεσα για την στήριξη της ΜΕΘ του Μαμάτσειου. Με απόφαση της 3ης ΥΠΕ μετακινούνται από τη Θεσσαλονίκη 9 γιατροί για 9 εφημερίες, γεγονός που έδωσε "οξυγόνο" στη Μονάδα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μόνιμη λύση.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο και ζήτησε ο ίδιος να συναντηθεί με τον διευθυντή της ΜΕΘ, με τον οποίο είχε τον εξής διάλογο:

  • Α.Γεωργιάδης: "Συγχαρητήρια, δώσατε χαρά στην Ελλάδα".
  • Κ.Στόκκος: "Να μας δώσετε κι εσείς μια χαρά, για να συνεχίσουμε το λειτούργημά μας, γιατί καλύπτουμε μεγάλες ανάγκες στην Περιφέρεια".
  • Ά.Γεωργιάδης: "Έχουμε παρέμβει για τη ΜΕΘ όπως ξέρεις, για να τη βοηθήσουμε, και νομίζω όλα θα πάνε καλά".

Ο διευθυντής παρέθεσε στοιχεία στον υπουργό Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το Μαμάτσειο καλύπτει τους 105.000 από τους συνολικά 150.000 μόνιμους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης, συν φοιτητές, επισκέπτες και κατοίκους άλλων ΠΕ, έχοντας τριπλή ροή περιστατικών σε σχέση με όμορα νοσοκομεία.

Ο ίδιος ζητά την συνέχιση λειτουργίας και των δύο ΜΕΘ, με κίνητρα για την στελέχωσή τους, ώστε να υπάρχει επαρκής κάλυψη των 270.000 κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. "Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12 κρεβάτια εντατικής ανά 100.000 κατοίκους. Κάνοντας την αναλογία μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις ανάγκες", καταλήγει.

Στις συσκέψεις που είχε με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, ο υπουργός Υγείας έκανε βήματα πίσω και ως προς την ειλημμένη απόφαση να γίνει το Μποδοσάκειο το νοσοκομείο αναφοράς για τη Δυτική Μακεδονία. Έκανε λόγο για τριτοβάθμιο νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί, εφόσον η περιοχή το χρειαστεί και το θελήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι