Σύμφωνα με δικτυακή μετα-ανάλυση 41 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, η πλύση των τραυμάτων με αντισηπτικά διαλύματα είναι κατάλληλη για την πρόληψη των μετεγχειρητικών λοιμώξεων, σε αντίθεση με την πλύση με αντιβιοτικά διαλύματα που πρέπει να αποφεύγεται, όπως αναφέρει η ομάδα των συγγραφέων στο περιοδικό "JAMA Surgery"
"Οι λοιμώξεις από τραύμα είναι οι πιο συχνές μετεγχειρητικές επιπλοκές και σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς και με υψηλότερο κόστος και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο", γράφουν η Hannah Groenen από το Τμήμα Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και οι συνεργάτες της.
Η προφυλακτική πλύση του τραυμάτων πριν να κλείσουν από το δέρμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διάφορα διαλύματα και μέθοδοι πλύσης. Οι συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών και τα αποτελέσματα προηγούμενων (δικτυακών) μετα-αναλύσεων είναι επίσης αντιφατικά.
Η ομάδα της Groenen πραγματοποίησε συστηματική ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας. Συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες που ανέλυαν την προληπτική διεγχειρητική πλύση τραύματος. Μελέτες που αφορούσαν επίσης την πλύση των σωματικών κοιλοτήτων αποκλείστηκαν.
Τελικά, οι Ολλανδοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια δικτυακή μετα-ανάλυση 41 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών με συνολικά 17.188 ασθενείς. Υπήρξαν 1.322 λοιμώξεις τραύματος, γεγονός που αντιστοιχεί σε συνολική επίπτωση 7,7 %.
Σε σύγκριση με τη μη πλύση, τόσο η αντισηπτική όσο και η αντιβιοτική πλύση (χαμηλή βεβαιότητα) συσχετίστηκαν με μείωση των λοιμώξεων του τραύματος.
Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία που διέπουν την αντισηπτική άρδευση έφτασαν σε υψηλό επίπεδο βεβαιότητας, υπήρχαν μόνο στοιχεία χαμηλής βεβαιότητας για την αντιβιοτική πλύση.
Το αλατούχο διάλυμα δεν είναι καλύτερο από τη μη πλύση του τραύματος. Η πλύση με φυσιολογικό ορό δεν διέφερε από τη μη πλύση ενός τραύματος όσον αφορά τον κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος.
Οι συγγραφείς με επικεφαλής την Groenen καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προφυλακτική πλύση τραύματος με αντισηπτικά διαλύματα μειώνει τις λοιμώξεις με υψηλό βαθμό βεβαιότητας.
Η πλύση με αντιβιοτικά διαλύματα, από την άλλη, θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς υπάρχει μικρή βεβαιότητα ότι προστατεύουν από τις λοιμώξεις του τραύματος ενώ υπάρχουν ανησυχίες για την ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε