Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) εξεπλάγη από τη χαλαρή προσέγγιση των Γερμανών καταναλωτών απέναντι στα μουχλιασμένα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπευτική έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο με 1012 ερωτηθέντες για το BfR Consumer Monitor 2024 σχετικά με τις φυσικές φυτικές τοξίνες αποκάλυψε ότι 1 στους 4 (25%) αφαιρεί μόνο το μουχλιασμένο μέρος της μαρμελάδας και συνεχίζει να τρώει το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τοξίνες της μούχλας (μυκοτοξίνες) μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Αυτά τα μεταβολικά προϊόντα των μούχλας μπορούν, για παράδειγμα, να προωθήσουν την ανάπτυξη καρκίνου, να βλάψουν τα νεφρά και το συκώτι, να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή να προκαλέσουν διάρροια και εμετό. Οι μυκοτοξίνες είναι τόσο επικίνδυνες για τους καταναλωτές επειδή δεν καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, το τηγάνισμα και το ψήσιμο.

Για να αποφευχθεί την κατάποση μυκοτοξινών, η μουχλιασμένη μαρμελάδα, για παράδειγμα, πρέπει να απορρίπτεται πλήρως. Αυτό ισχύει και για τα μουχλιασμένα μούρα. Τα μουχλιασμένα φρούτα δεν πρέπει επιπλέον να καταναλώνονται. Ωστόσο, μόνο το 60 τοις εκατό τήρησε αυτόν τον κανόνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του BfR, μόνο λίγο κάτω από τους μισούς ερωτηθέντες (47%) γνώριζαν στοιχειωδώς τις φυτικές τοξίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στις πατάτες, τις ντομάτες ή τα ωμά φασόλια.

Και μόνο το 27% ανησυχεί για αυτές.

Αντίθετα, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων μολυσμένων ουσιών, όπως τα βαρέα μέταλλα, στα τρόφιμα προκαλούν ανησυχία στο 63% και στο 62% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ