Σε ορισμένους ανθρώπους που αθλούνται, αρέσει να μετρούν τα καθημερινά τους βήματα, ενώ άλλοι προτιμούν να ασκούνται για ορισμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας.

Και οι 2 προσεγγίσεις ενισχύουν την υγεία, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Στόχοι άσκησης με βάση είτε μέτρηση βημάτων είτε λεπτών συνδέονται το ίδιο με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και καρδιακής νόσου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Δεδομένου αυτού, οι προσωπικές προτιμήσεις πιθανόν είναι σημαντικές όταν κάποιος σχεδιάζει πρόγραμμα άσκησης.

Ο Dr. Rikuta Hamaya, του Brigham and Women’s Hospital Division of Preventive Medicine, δήλωσε ότι για ορισμένους, ιδιαίτερα νεότερους ανθρώπους, η άθληση ενδεχομένως εμπλέκει δραστηριότητες όπως το τένις, το περπάτημα και το soccer ή το τρέξιμο-όλα μπορούν να παρακολουθηθούν εύκολα με τα βήματα.

Όμως για άλλους, η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να αποτελείται από ποδηλασία ή κολύμβηση, ενώ η παρακολούθηση της διάρκειας είναι πιο απλή, δήλωσε ο Hamaya. Οι τρέχουσες οδηγίες στις ΗΠΑ εστιάζουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έως έντονης άσκησης ή 75 λαπτά έντονης.

Όμως τα smartwatches καθιστούσαν πιο εύκολο να μετρηθούν τα βήματα εγείροντας την ερώτηση για το αν τα βήματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα για να τεθούν στόχοι ασκήσεων, δήλωσαν ερευνητές.

Ο Hamaya δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως τρέχουσες οδηγίες για σωματική δραστηριότητα εστιάζουν κυρίως στη διάρκεια και ένταση της δραστηριότητας αλλά υπάρχει έλλειψη συστάσεων με βάση τα βήματα.

Καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν smartwatches για να μετρηθούν τα βήματα και η γενική υγεία τους, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς οι μετρήσεις με βάση τα βήματα συγκρίνονται με στόχους με βάση το χρόνο, όσον αφορά τη σχέση τους με το αποτέλεσμα στην υγεία-είναι κάποια καλύτερη από την άλλη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 14.000 γυναικών από τη Women’s Health Study.

Μεταξύ 2011 και 2015, συμμετέχουσες 62 ετών και άνω έπρεπε να φορούν trackers κίνησης για 7 ημέρες στη σειρά για να καταγραφεί η σωματική τους δραστηριότητα. Οι συσκευές αφαιρούνταν μόνο για τον ύπνο ή σε δραστηριότητες που σχετίζονταν με το νερό.

Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχουσες έκαναν 62 λεπτά μέτρια έως έντονη άσκηση την εβδομάδα και αθροίζονταν έως 5.200 βήματα την ημέρα.

Σε διάστημα 9 ετών περίπου, το 9% πέθανε και το 4% εμφάνισε καρδιοπάθεια.

Οι πιο δραστήριες είχαν 30% έως 40% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή καρδιοπάθειας άσχετα από το αν μετρούσαν λεπτά ή βήματα.

Επιπλέον, γυναίκες των οποίων τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας υποχώρησαν εντός των άνω τριών τετάρτων ξεπέρασαν αυτά στο κάτω τέταρτο κατά 2,2 μήνες με βάση τα λεπτά και κατά 2,3 μήνες με βάση τα βήματα.

Tο πλεονέκτημα επιβίωσης παρέμεναν, άσχετα από διαφορές στον ΔΜΣ.

Και τα βήματα και τα λεπτά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όσον αφορά την παρακολούθηση στόχων άσκησης.

Οι μετρήσεις βημάτων μπορούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ μιας 20χρονης και μιας 80χρονης που περπατούν για 30 λεπτά με μέτρια ένταση.

Αντίθετα, τα βήματα είναι εύκολα στη μέτρηση και υπόκεινται λιγότερο σε ερμηνεία σε σύγκριση με την ένταση της άσκησης με βάση το χρόνο.

Τα βήματα επίσης αιχμαλωτίζουν τη σωματική δραστηριότητα που περιέχεται στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο τον χρόνο που περνά κάποιος στην άσκηση. Αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι ο πιο συχνός στους ηλικιωμένους.

Η κίνηση είναι διαφορετική για τον καθένα και σχεδόν όλες οι μορφές της είναι ωφέλιμες για την υγεία.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών