Άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ψάρι ή χρησιμοποιούν  συμπληρώματα ιχθυελαίων, λαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία.

Έρευνες, από καιρό έδειξαν ότι η φτωχή διατροφή είναι παράγοντας κινδύνου για προβλήματα συμπεριφοράς.

Ο Adrian Raine μελετά εδώ και χρόνια αν τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών θα μπορούσαν να μειώσουν την επιθετική συμπεριφορά και δημοσίευσε 5 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες έρευνες από  διάφορες χώρες.

Ανακάλυψε σημαντική επίδραση αλλά θέλησε να μάθει αν τα ευρήματα εκτείνονταν και πέρα από το εργαστήριό του. Τώρα, ανακάλυψε περαιτέρω ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 πραγματοποιώντας μετα-ανάλυση 29 δοκιμών. Έδειξε μέτρια, βραχυπρόθεσμη επίδραση. Όπως υπολογίζει, αυτή η παρέμβαση μεταφράζεται σε μείωση 30% της επιθετικότητας-σε ηλικία, φύλο, διάγνωση, διάρκεια αγωγής και δοσολογία.

Ο Raine πιστεύει ότι έφτασε ο καιρός για συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με σκοπό τη μείωση της επιθετικότητας, άσχετα από το αν το πλαίσιο είναι η κοινότητα, η κλινική ή το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι πανάκεια που θα λύσει εντελώς το πρόβλημα της βίας στην κοινωνία, δήλωσε. Σχετικά με το αν μπορούν να βοηθήσουν, με βάση αυτά τα ευρήματα, πιστεύει ότι μπορούν.

Η μετα-ανάλυση δείχνει ότι τα ωμέγα-3 μείωσαν την αντιδραστική επιθετικότητα, καθώς και την προληπτική.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Aggressive and Violent Behavior, περιέλαβε 35 ανεξάρτητα δείγματα από 29 έρευνες που έγιναν σε ανεξάρτητα εργαστήρια από το 1996 έως το  2024, με  3.918 συμμετέχοντες και ανακάλυψε στατιστικά σημαντική επίδραση.

Πηγές:
Aggressive and Violent Behavior

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών