Οι αναλύσεις μεγάλων δεδομένων κάνουν λόγο πλέον υπέρ της αποτελεσματικότητας ενός υγιεινού τρόπου ζωής με άσκηση, υγιεινή διατροφή, μη κάπνισμα και επαρκή ύπνο. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, αυτό μπορεί να αντισταθμίσει την επίδραση των κληρονομικών παραγόντων που μειώνουν τη διάρκεια της ζωής κατά περισσότερο από 60%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης που βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 350.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Zilong Bian και οι συν-συγγραφείς του από το Τμήμα Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων στην Ιατρική στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Hangzhou στην Κίνα ανέλυσαν την επίδραση του τρόπου ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα από 353.742 Βρετανούς ενήλικες που εντάχθηκαν στη βρετανική βιοτράπεζα το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 - 2010 και των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε μέχρι το 2021. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Evidence Based Medicine" του έγκριτου βρετανικού ιατρικού περιοδικού "British Medical Journal".

"Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια βαθμολογία κινδύνου για μεγάλη (20% των συμμετεχόντων), μεσαία (60%) και μικρή (20%) διάρκεια ζωής για να προσδιορίσουν τη γενετική επίδραση στη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποίησαν επίσης μια σταθμισμένη βαθμολογία για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιελάμβανε μη κάπνισμα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, τακτική σωματική δραστηριότητα, υγιές σχήμα σώματος, επαρκή ύπνο και υγιεινή διατροφή.

Στη συνέχεια χώρισαν την ομάδα μελέτης σε ευνοϊκό (23% των συμμετεχόντων), μέτριο (56%) και δυσμενή (22%) τρόπο ζωής", γράφει τώρα η γερμανική ιατρική εφημερίδα για τη μελέτη.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρατήρησης σχεδόν 13 ετών, 24.239 άτομα από την ομάδα των ατόμων που αναλύθηκαν, πέθαναν. Η πιθανότητα πρόωρου θανάτου ήταν κατά 21% υψηλότερη μεταξύ εκείνων που είχαν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής από ό,τι μεταξύ εκείνων που είχαν γενετική προδιάθεση για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αυτό φάνηκε ανεξάρτητα από την ανάλυση του τρόπου ζωής. Τα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Σε αυτή την ανάλυση, ωστόσο, δεν ελήφθη υπόψη η "γενετική σύσταση".

Ωστόσο, ο συνδυασμός αρνητικών γενετικών παραγόντων και επικίνδυνων προσωπικών παραγόντων του τρόπου ζωής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. "Όσοι είχαν υψηλό γενετικό κίνδυνο για μειωμένη διάρκεια ζωής και ακολουθούσαν έναν δυσμενή τρόπο ζωής είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από εκείνους που είχαν γενετική προδιάθεση για μακρά ζωή και ακολουθούσαν έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής", έγραψε η γερμανική ιατρική επιθεώρηση "Ärztezeitung" για την επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που συνθέτουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Το μη κάπνισμα, η τακτική άσκηση επαρκούς έντασης, ο επαρκής ύπνος και η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί στατιστικά να αντισταθμίσει τον γενετικά καθορισμένο κίνδυνο μικρότερου προσδόκιμου ζωής ή πρόωρου θανάτου κατά περίπου 62%

Πηγές:
British Medical Journal - Ärztezeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα