Η καφεΐνη έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, αλλά νέα έρευνα έδειξε ότι ο καφές ενδεχομένως δεν θα ήταν καλός για ανθρώπους που ήδη έχουν διαγνωστεί με αυτήν.

Όπως αναφέρουν ερευνητές στο Annals of Neurology, η κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται πως αμβλύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιεί ντοπαμίνη, ορμόνη στην καρδιά των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.

Ασθενείς με υψηλή κατανάλωση καφεΐνης είχαν 8% - 15% μεγαλύτερη μείωση της ικανότητας να προσκολλάται η ντοπαμίνη στους υποδοχείς του εγκεφάλου σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν λιγότερη καφεΐνη.

Ο Valtteri Kaasinen, του University of Turku, δήλωσε ότι ενώ η καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη μείωση του κινδύνου νόσησης από Πάρκινσον, η νέα έρευνα έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν έχει όφελος στα συστήματα ντοπαμίνης σε ήδη διαγνωσθέντες.

Πρόσθεσε ότι υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν οδηγεί σε μειωμένα συμπτώματα της νόσου όπως βελτιωμένη κινητική λειτουργία.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε απεικονισιτκές εξετάσεις εγκεφάλου 163 ασθενείς με Πάρκινσον αρχικού σταδίου και 40 υγιείς. Οι εξετάσεις παρακολούθησαν τις αλλαγές στη ντοπαμίνη του εγκεφάλου, που στη συνέχεια συγκρίθηκαν με την κατανάλωση καφέ του κάθε συμμετέχοντος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πτώση της λειτουργίας της ντοπαμίνης πιθανόν δεν οφείλεται στον θάνατο περισσότερων νευρώνων ντοπαμίνης λόγω πρόσληψης καφεΐνης. Η μείωση της προσκόλλησης ντοπαμίνης είναι κάτι που συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά.

 

Πηγές:
Annals of Neurology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεραπευτικές εξελίξεις στα λεμφώματα non - Hodgkin
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
Συνταγογράφηση σκιαγραφικών από όλους