Λοιμώξεις από μύκητες, ανθεκτικές στα φάρμακα, εμφανίζονται στις ΗΠΑ οδηγώντας σε πολύ μεταδοτικά και δύσκολα στη θεραπεία περιστατικά λειχήνα (ή δερματοφυτίαση ή πόδι αθλητή), προειδοποιούν ερευνητές.

Οι 2 μύκητες που αναφέρθηκαν σε εκθέσεις είναι μεταξύ ομάδας που προκαλεί δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο, τα άκρα, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια.

Αυτά τα εκζέματα μπορούν να μοιάζουν διαφορετικά από αυτά των περισσόερων μορφών δερματοφυτίασης -μπορούν να θεωρηθούν λανθασμένα οτι είναι έκζεμα και να περάσουν μήνες χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Αντρας 30 ετών εμφάνισε τέτοιο εξάνθημα στο πέος, τους γλουτούς και τα άκρα, έχοντας επιστρέψει στη Νέα Υόρκη από ταξίδι στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Καλιφόρνια, αναφέρει έκθεση στο JAMA Dermatology.

Γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η λοίμωξη προήλθε από μεταδοτική μορφή δερματοφυτίασης, Trichophyton mentagrophytes τύπου VII.

Ο άντρας ανέφερε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με πολλούς άντρες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του-κανένας από αυτούς δεν ανέφερε παρόμοια δερματικά προβλήματα.

Η Trichophyton mentagrophytes τύπος VII είναι η τελευταία από ομάδα σοβαρών δερματικών λοιμώξεων που εχει φθάσει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Dr. Avrom Caplan.

Λοιμώξεις από αυτόν τον μύκητα είναι δύσκολες στην αντιμετώπιση και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να υποχωρήσουν.

Η δεύτερη έκθεση στο JAMA Dermatology αφορά 11 άντρες και γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν για δερματοφυτίαση σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης το 2022 και 2023.

Οι λοιμώξεις αφορούσαν το Trichophyton indotineae, λοίμωξη από μύκητα που είναι ευρέως διαδεδομένος στην Ινδία, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στις ΗΠΑ πέρσι.

Επτά από τους ασθενείς είχαν λάβει συνήθεις δόσεις terbinafine για 14 έως 42 ημέρες χωρίς βελτίωση στο εξάνθημα.

Ανάλυση DNA έδειξε αρκετές ποικιλομορφίες στο γενετικό κώδικα του μύκητα που εμποδίζει το terbinafine να προσκολληθεί σε κύτταρά του.

Επτά ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με itraconazole και τρεις ανέρρωσαν εντελώς ενώ 2 βελτιώθηκαν.

Tα ευρήματα δίνουν νέες πληροφορίες για το πώς ορισμένες από τις μυκητισιακές δερματικές λοιμώξεις που εξαπλώνονται από τη νότια Ασία μπορούν να διαφεύγουν της θεραπείας.

 

Πηγές:
JAMA Dermatology.,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας και η ανοικτή πληγή της καθημερινότητας
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών