Αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη γη τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα από το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως λοιμώξεις, ενεργοποίηση ιων που βρίσκονταν εν υπνώσει, ακόμα και σε σύντομες πτήσεις. 

Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο ότι η έλλειψη βαρύτητας οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε παρέκκλιση κατά το ταξίδι στο διάστημα, έδειξε νεα έρευνα. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού φαίνεται πως αναπτύσσονται διαφορετικά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας επηρεάζοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν νόσους, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Nature Communications.

Ο  Dr. Daniel Winer, του University of Southern California, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε πως προσομοίωση μικροβαρύτητας σχηματίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και πως οι αλλαγές στη δύναμη αλλάζουν τη λειτουργία των κυττάρων.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα, η κουερσετίνη, αντισταθμίζει την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κουερσετίνη ανέτρεψε το 70% των αλλαγών  στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που προκλήθηκαν από την έλλειψη βαρύτητας.

Οι ερευνητές μελέτησαν με το μικροσκόπιο πώς 25 ωρες μικροβαρύτητας επηρέαζαν κύτταρα του ανοσοποιητικού που καλλιεργήθηκαν από το αίμα 27 υγιών δοτών 20 έως46 ετών.

Η ομάδα στη συνέχεια εξέτασε τα ευρήματα του εργαστηρίου έναντι στοιχείων προηγούμενων  ερευνών σε ανθρώπους και ποντικούς που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα.

Οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά γονίδια και βιολογικές οδούς που επηρεάζονται από τη μικροβαρύτητα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν έρευνα για συγκεκριμένα φάρμακα ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να προστατεύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Ποιες τροφές δίνουν ποιοτική ενέργεια
Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο διακοπών