Η εμφάνιση συστηματικών παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά της CoViD-19 με εμβόλιο mRNA σχετίζεται με ισχυρότερο σχηματισμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων SARS-CoV-2 (nAB) κατά την παρακολούθηση.

Ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες θα μπορούσαν πιθανώς να ερμηνευθούν ως θετικό σημάδι καλύτερης μακροπρόθεσμης προστασίας έναντι νέων λοιμώξεων.

Άλλες μελέτες έχουν περιγράψει προηγουμένως ότι η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών στον εμβολιασμό για την CoViD - 19 σχετίζεται με υψηλότερη παραγωγή ανοσοσφαιρινών κατά του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι περισσότερες μετρήσεις αντισωμάτων δεν διαφοροποιούσαν τις ιδιότητες των αντισωμάτων. Σπάνια εξετάστηκαν ειδικές αναλύσεις των nABs και όταν εξετάστηκαν, τα αποτελέσματα ήταν μερικές φορές αντιφατικά.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό των nABs όταν προηγουμένως είχαν εμφανιστεί βραχυπρόθεσμες παρενέργειες μετά τη 2η δόση του εμβολίου mRNA, Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια προοπτική μελέτη κοόρτης.

Στη μελέτη αυτή, 363 ενήλικες (65,6% γυναίκες, μέση ηλικία: 52,4 έτη) από την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί κατά του SARS-CoV-2 ή δεν είχαν εκτεθεί σε λοίμωξη από SARS-CoV-2, εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις είτε BNT162b2 είτε mRNA-1273 το 2021.

Οι τίτλοι nAB στον ορό αναλύθηκαν έναν και 6 μήνες μετά τη 2η δόση εμβολιασμού. Επιπλέον, αξιολογήθηκε η παρουσία ή απουσία 13 πιθανών παρενεργειών σε 6 διαδοχικές ημέρες μετά από κάθε δόση.

Μέρος της ομάδας εμβολιασμού (n=147, 66,0% γυναίκες, μέση ηλικία: 58,8 έτη) υποβλήθηκε επίσης σε βιομετρικές μετρήσεις. Αυτές περιελάμβαναν αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος, τον καρδιακό ρυθμό, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και τον αναπνευστικό ρυθμό ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού με COVID-19.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τέσσερις από τις 13 παρενέργειες που αναλύθηκαν ήταν στατιστικά σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για τον σχηματισμό nABs.

Εάν οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες, όπως ρίγη, κόπωση, κακουχία και πονοκέφαλος, εμφανίζονταν μετά τη 2η δόση, τα άτομα αυτά ανέπτυξαν 1,4 έως 1,6 φορές υψηλότερους τίτλους nAB έναν και 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό σε σχέση με τα άτομα χωρίς αυτά τα 4.

Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν συνολικά 7 συμπτώματα είχαν περίπου διπλάσιους τίτλους nAB σε σχέση με τους συμμετέχοντες χωρίς συμπτώματα.

Ο αριθμός των συμπτωμάτων και των πτυχών από τις βιομετρικές μετρήσεις (ιδίως οι μεταβολές της θερμοκρασίας του δέρματος και του καρδιακού ρυθμού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό) συσχετίστηκαν θετικά με τον σχηματισμό nAB και στους δύο χρόνους παρακολούθησης.

Για παράδειγμα, μια αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος κατά 1 °C μετά τη 2η δόση, συσχετίστηκε με 1,8-πλάσια αύξηση του nAB ένα μήνα αργότερα και 3,1-πλάσια αύξηση των τίτλων nAB 6 μήνες αργότερα.

Η εργασία αυτή παρέχει πρόσθετες αποδείξεις ότι μπορεί να εδραιωθεί μεγαλύτερη προστασία από το εμβόλιο μακροπρόθεσμα όταν ο εμβολιασμός κατά της CoViD - 19 προκαλεί βραχυπρόθεσμες παρενέργειες. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν σημασία, για παράδειγμα, για τη συμβουλευτική ασθενών όπου κυριαρχούν οι ανησυχίες για τις παρενέργειες του εμβολίου.

Εάν αποτελούν σχετικό εμπόδιο για να εμβολιαστούν καθόλου ή για να λάβουν τη δεύτερη δόση εμβολίου, τα τρέχοντα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ενθαρρυντικά.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να γενικευτούν σε άτομα με προηγούμενο εμβολιασμό ή λοίμωξη από SARS-CoV-2, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου