Για να δείτε τα μέγιστα οφέλη από μία προπόνηση, είναι σημαντικό να κάνετε διατάσεις πριν και μετά γυμναστείτε. Το ζήτημα των διατάσεων έχει απασχολήσει αρκετό κόσμο, με τους μισούς ειδικούς να προτείνουν ανεπιφύλακτα διατάσεις για “ζέσταμα” των μυών πριν από μία προπόνηση, ενώ με τους υπόλοιπους να λένε ότι οι διατάσεις στην αρχή της προπόνησης μπορεί και να μειώσουν την απόδοση. Τι από τα δύο ισχύει;

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι στατικές διατάσεις πριν από μια προπόνηση θα μπορούσαν να μειώσουν την αθλητική σας απόδοση, αλλά αυτό απ’ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει και τόσο. Επίσης, οι στατικές διατάσεις είναι εντελώς διαφορετικές από τις δυναμικές διατάσεις, οι οποίες μιμούνται τις φυσικές κινήσεις του σώματος, ζεσταίνοντας τους μύες ικανοποιητικά και αυξάνοντας το εύρος κίνησης.

Πώς πρέπει να κάνετε διατάσεις πριν από την προπόνηση;

Αρχικά: Είναι σωστό και αναγκαίο να κάνουμε διατάσεις πριν από την προπόνηση. Οι στατικές διατάσεις δεν είναι επιβλαβείς αν παραμένετε εντός των ορίων του σώματός σας, αλλά είναι καλύτερο να εστιάσετε στις δυναμικές διατάσεις και μόνο σε μερικές μικρότερες στατικές. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το foam rolling, το οποίο βοηθά στη μείωση του σφιξίματος, επιμηκύνει τους μύες και μπορεί να βελτιώσει το εύρος της κίνησης. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει μία ρουτίνα διατάσεων που να λειτουργεί για όλους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν πιο δύσκολες στατικές διατάσεις πριν την προπόνησή τους, ενώ άλλοι δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν αυτό. Η ρουτίνα των διατάσεών σας πρέπει να βασίζεται στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και τη δραστηριότητα που κάνετε. Τέλος, όπως είναι λογικό, οι διατάσεις σας πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στους μύες που έχετε σκοπό να γυμνάσετε πριν από μία προπόνηση.

Πώς πρέπει να κάνετε διατάσει; μετά από μια προπόνηση;

Μετά την προπόνησή σας, εστιάστε στη μεγιστοποίηση της ευλυγισίας σας, όσο οι μύες και οι αρθρώσεις σας είναι ακόμα ζεστοί. Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε στατικές διατάσεις για μέγιστα οφέλη. Το να κάνετε μεγαλύτερες, στατικές διατάσεις μετά από μια προπόνηση βοηθά στην επιμήκυνση των μυών σας και στη χαλάρωση των αρθρώσεων. Μια δυνατή, εύκαμπτη άρθρωση είναι και υγιής άρθρωση, άρα και λιγότερο πιθανό να τραυματιστεί. Μετά την προπόνησή σας, κρατήστε στατικές διατάσεις για 30-60 δευτερόλεπτα την κάθε μία.

Τι θα συμβεί αν παραλείψω τις διατάσεις;

Οι διατάσεις είναι ένα πολύ υποτιμημένο μέρος της διαδικασίας της γυμναστικής. Ναι, δεν είναι το σημείο που θα ιδρώσουμε και θα κάψουμε πολλές θερμίδες, ούτε θα μας βοηθήσουν άμεσα να αυξήσουμε την μυϊκή μας μάζα. Για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν πολύ χρόνο, είναι οριακά ενοχλητικές. Αν τις παραλείπουμε εντελώς, όμως, το αποτέλεσμα είναι πιο δύσκαμπτοι μύες, άρα και αυξημένος κίνδυνος να πάει κάτι στραβά στην προπόνηση. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι οι διατάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε και να ανακουφιστείτε από τον πόνο των πιασμένων αρθρώσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι πολυβιταμίνες δεν έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη θνητότητα [μελέτη]
Η ΠΕΦ αποχαιρετά τον Σταύρο Δέμο
Νέα μέθοδος για την αποκατάσταση της αίσθησης στα τεχνητά άκρα