Ο πιο συνηθισμένος λόγος θνησιμότητας μετά από θεραπεία με CAR-T κύτταρα είναι οι σοβαρές λοιμώξεις - και όχι, όπως θεωρούνταν ως τώρα, οι ειδικές για την CAR-T παρενέργειες, όπως η καταιγίδα κυτταροκινών ή τα σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Ludwig Maximilian" του Μονάχου σε μια μετα-ανάλυση 46 μελετών που αναφέρθηκαν σε θεραπείες CAR σε περισσότερα από 7.600 άτομα με διάφορες λευχαιμίες και λεμφώματα (Nature Medicine, 2024)

Από τους 574 θανάτους που αναφέρθηκαν μετά από θεραπεία με κύτταρα CAR-T, το 7,3 % οφειλόταν σε σοβαρή καρδιαγγειακή ή πνευμονική νόσο, το 11,5 % σε τυπικές παρενέργειες της CAR-T, όπως καταιγίδα κυτταροκινών ή σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα - αλλά το 50,9 % (n=292) οφειλόταν σε λοιμώξεις.

Το αιτιολογικό παθογόνο δεν προσδιορίστηκε για τις περισσότερες από τις θανατηφόρες λοιμώξεις (189 από τις 292, 64,7%).

Για τους υπόλοιπους 103 θανάτους, η CoViD (53,4 %) και οι μυκητιασικές λοιμώξεις (19,4 %) αναφέρθηκαν κυρίως ως αιτία θανάτου. Οι βακτηριακές λοιμώξεις προκάλεσαν 22 από τους 103 (21,4 %) θανάτους που σχετίζονται με λοιμώξεις.

Μόνο το 7,8 % των θανάτων που δεν σχετίζονταν με την υποτροπή του θεραπευόμενου καρκίνου (μη υποτροπιάζουσα θνησιμότητα) οφειλόταν σε δευτερογενείς όγκους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Kai Rejeski από την Ιατρική Κλινική ΙΙΙ της Κλινικής LMU θεωρεί "απίθανο" ότι η θεραπεία CAR-T προκαλεί άμεσα αυτούς τους όγκους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στην υγεία μας
Κλειστοφοβία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΙΣΑ: Κατάργηση του δυσβάσταχτου μέτρου του clawback ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί