Η χρήση φορετής συσκευής, όπως smart watch, για την παρακολούθηση δεδομένων υγείας και συμπτωμάτων υποτίθεται ότι βοηθά ανθρώπους να παρακολουθούν την υγεία τους και να αντιμετωπίζουν γρήγορα, συμπτώματα.

Όμως σε ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή η χρήση  μιας φορετής συσκευής για την παρακολούθηση των παλμών και την προειδοποίηση αρρυθμίας θα μπορούσε να μην είναι τόσο βοηθητική όσο νομίζουν αυτοί που τη φορούν.

Νέα έρευνα στο Journal of the American Heart Association, με επικεφαλής την Lindsay Rosman, του University of North Carolina School of Medicine, είναι η πρώτη που δείχνει ότι φορετές συσκευές όπως smart watches, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το άγχος και να αυξήσουν τη χρήση υγειονομιών υπηρεσιών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η μελέτη περιέλαβε 172 ασθενείς με διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής που ολοκλήρωσαν έρευνα και των οποίων οι πληροφορίες συνδέθηκαν με ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.

Περίπου οι μισοί είχαν φορετή συσκευή και τα στοιχεία τους συγκρίθηκαν με αυτά ανθρώπων χωρίς συσκευή.

Η Rosman ανακάλυψε ότι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που χρησιμοποιούν wearables ήταν πιο πιθανόν να ανησυχούν για τα καρδιακά συμπτώματά τους, να αναφέρουν ανησυχίες για την αγωγή της πάθησης και να χρησιμοποιούν υγειονομικές υπηρεσίες, έναντι όσων ασθενών  δεν φορούσαν συσκευές.

Επηρεάζονταν επίσης πάροχοι και κλινικές, καθώς ήταν πιο πιθανό ο χρήστης να τηλεφωνά σε αυτούς ή να στέλνει μηνύματα.

Επίσης, 1 στους 5 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που χρησιμοποιούσε φορετές συσκευές στην έρευνα είχε έντονο φόβο και άγχος ως απόκριση σε ειδοποιήσεις αρρυθμίας από τη συσκευή.

Παρόμοιο ποσοστό συνήθιζε να έρχεται σε επαφή με τον γιατρό όταν τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος δεν ήταν φυσιολογικά ή έδειχναν πιθανή κολπική μαρμαρυγή.

Όμως, δεν είναι σαφές αν πράγματι χρειαζόταν να επισκεφτούν γιατρό λόγω των ειδοποιήσεων από τις συσκευές.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το άγχος συνέβαλλε στην επιδείνωση των συμπτωμάτων, αν και θεωρείται παράγοντας που συμβάλλει σε διάφορες παθήσεις όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ συντάσσεται με τον ΠΙΣ υπέρ της αποχής από τη συνταγογράφηση
Προβληματισμός για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες
Επικίνδυνο για Alzheimer και Parkinson το αυξημένο λίπος στην κοιλιά και στα χέρια [μελέτη]