Με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα, "υποδέχονται" οι υγειονομικοί την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

Γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία πραγματοποιούν στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης.

Όπως αναφέρει, πριμοδοτεί ακόμη περισσότερο τη δράση των ΜΚΟ και των επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και τις ουσίες.

Στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Ένα νομοσχέδιο που 'νοθεύει' τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική 'της μείωσης της βλάβης' αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του 'λειτουργικού χρήστη'.

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας  εδώ και 30 χρόνια και προεξοφλεί  το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους. 

Ένα νομοσχέδιο που υποκριτικά διακηρύττει την καταπολέμηση του στίγματος» και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ευαγγελίζεται την κοινωνική επανένταξη και την ίδια στιγμή στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με 'παρεκκλίνουσες συμπεριφορές' τα οποία προορίζει για τα «σύγχρονα αναμορφωτήρια» που  προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας  τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο.

Η ολοκλήρωση του εγκλήματος της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με ηθικό αυτουργό την Ε.Ε. και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις που την υλοποίησαν  από το 1999 ως σήμερα, είναι ένα από τα αντιλαϊκά  προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του 'μνημονίου των μνημονίων'.

Στόχος τους να ταΐσουν με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαμορφώσουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο. Στόχος τους η διαχείριση των τραγικών αδιεξόδων που γεννά η πολιτική τους χωρίς να προκληθεί ούτε 'μία ρωγμή' 'στο ταβάνι'  των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας ,τις οποίες επικαλούνται  για να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, για να μη δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του λαού και την ίδια στιγμή προχωράει σε  εξοπλιστικά προγράμματα - 'μαμούθ' για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ και της ΕΕ που καμία σχέση δεν έχουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας". 

ΠΟΕΔΗΝ

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει πως είναι λανθασμένη η αντίληψη πως με το νομοσχέδιο καταργείται το υφιστάμενο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο των Μονάδων Ψυχικής Υγείας ως υπεύθυνο για τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό.
Το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.

Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.

Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.

Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική)".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βραζιλία: Οι πρώτοι δυο θάνατοι από τον ιό Oropouche
'Αδ. Γεωργιάδης: Βρέθηκαν 3 ιδιώτες παθολόγοι για κάλυψη των κενών του νοσοκομείου της Κω
Μοντέλα μηχανικής μάθησης θα προβλέπουν την εξέλιξη της αναπηρίας στην πολλαπλή σκλήρυνση [μελέτη]