Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια πολύ σημαντική ομάδα τροφίμων στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Προσφέρουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, που απελεθερώνουν ενέργεια αργά, αφήνοντάς μας να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, ενώ παράλληλα φροντίζουν για την καλή υγεία του μεταβολισμού μας.

Δύο από τα πιο κοινά δημητριακά ολικής που μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ είναι το ρύζι και η κινόα, που πιο πρόσφατα έχει γίνει σταθερός  παράγοντας σε όλες τις συζητήσεις για υγιεινή διατροφή. Ας δούμε ποιο από τα δύο έχει περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Κινόα

Η κινόα είναι γνωστή για τη μεγάλη της περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη. Είναι επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευεργετική για τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή. Η κινόα περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες της δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων τύπων υδατανθράκων. Μπορείτε να βρείτε κινόα στο σούπερ μάρκετ σε διάφορα χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο και μαύρο. Έχει ελαφριά γεύση ξηρών καρπών, με τη λευκή ποικιλία να είναι πιο ήπια και τα πιο σκούρα χρώματα πιο γευστικά. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε αλμυρά και γλυκά πιάτα.

Ρύζι

Το ρύζι, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό σε όλους μας. Είναι ένα από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο. Κυκλοφορεί σε πολλές ποικιλίες και είναι διαθέσιμο σε επεξεργασμένους κόκκους (λευκό ρύζι) ή ολικής άλεσης (καστανό ρύζι). Το καστανό ρύζι είναι ο άθικτος κόκκος ρυζιού που, σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, δεν έχει αλεσθεί και απογυμνωθεί από τα εξωτερικά του στρώματα. Το καστανό ρύζι είναι η πιο σωστή θρεπτικά επιλογή, καθώς το λευκό ρύζι χάνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του κατά τη διαδικασία άλεσης. Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού όταν μιλάμε για φυτικές ίνες, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νιασίνη, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

Η κινόα μάλλον κερδίζει λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, κάτι που δεν μπορεί να μας προσφέρει το καστανό ρύζι. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής, δεν χρειάζεται να εξαλείψετε μία από τις δύο επιλογές από τα πιάτα σας. Πόσω μάλλον, η περισσότερη ποικιλία στην διατροφή σημαίνει ότι θα λαμβάνετε και διαφορετικά είδη θρεπτικών συστατικών.

Συμβουλές για την προσθήκη της κινόα στη διατροφή σας

Ανταλλάξτε την κινόα με άλλα δημητριακά: Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αντί για βρώμη ή ρύζι στις περισσότερες συνταγές. Θα προσφέρει παρόμοια υφή και γεύση.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με χυλό κινόα: Βράστε κινόα μαζί με φρούτα και γάλα για να φτιάξετε έναν χυλό πολύ παρόμοιο με αυτό της βρώμης, αλλά με πολλή επιπλέον πρωτεΐνη.

Ρίξτε κινόα σε μια σαλάτα: Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε οποιαδήποτε σαλάτα σε ένα πιο χορταστικό γεύμα. Η κινόα τείνει να απορροφά τις γεύσεις των τροφών γύρω της, επομένως αυτός μπορεί να είναι πολύ εύκολος τρόπος να την συνηθίσετε.

Μαγειρέψτε μια μεγάλη κατσαρόλα κινόα: Με αυτόν τον τρόπο θα την έχετε άμεσα διαθέσιμη στο ψυγείο για να την χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό ή να την προσθέσετε σε σούπες και σαλάτες. Αντέχει κλεισμένη αεροστεγώς στο ψυγείο για 3-5 ημέρες. Μαγειρέψτε την με ζωμό αντί για νερό, για πιο πλούσια γεύση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το εντερικό βακτήριο Megamonas συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας [μελέτη]
Συνδυασμός καπνίσματος και ατμίσματος αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
HERON: Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική γίνεται πραγματικότητα