Σύμφωνα με ανακοίνωση του ECDC  για τη νόσο του ιού Oropouche (OROV) που δημοσιεύτηκε σήμερα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2024, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά 19 εισαγόμενα κρούσματα της νόσου OROV σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όλα σχετιζόμενα με ταξίδια στην Κούβα ή τη Βραζιλία. Πάνω από 8.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική από τον Ιανουάριο του 2024.

Ο ιός OROV μεταδίδεται κυρίως από τη σκνίπα Culicoides paraensis, που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Αμερική αλλά απουσιάζει στην Ευρώπη. Αρκετά είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από OROV για πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε ενδημικές χώρες, στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική εκτιμάται επί του παρόντος ως μέτριος. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους επισκέπτονται τις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως τις βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας ή της περιοχής του Αμαζονίου, και/ή για όσους δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο κίνδυνος ανθρώπινης έκθεσης στο OROV στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται πολύ χαμηλός, παρά την πιθανή εισαγωγή περαιτέρω περιπτώσεων νόσου OROV.

Η νόσος OROV μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις και περιστασιακά πιο σοβαρά συμπτώματα. Η πρόγνωση για την ανάρρωση είναι καλή και οι θανατηφόρες εκβάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της νόσου OROV.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η λοίμωξη από OROV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο. Αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού δυνητικού αντίκτυπου της συγγενούς λοίμωξης OROV και του ότι οι περιοχές που επηρεάζονται από το OROV ταξινομούνται επίσης ως περιοχές με τρέχουσα ή προηγούμενη μετάδοση του ιού Ζίκα (ZIKV), συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές που σχετίζονται με το OROV και το ZIKV.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπημάτων περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικού, τη χρήση μακρυμάνικων πουκάμισων και  παντελονιών και τη χρήση διχτυωτών κουνουπιέρων επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την παροχή προστασίας από δαγκώματα σε δωμάτια που δεν καλύπτονται επαρκώς (με σήτες με λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν είναι κλιματιζόμενα και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περπάτημα και τρέξιμο: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία
Τι απαντά ο Αδ. Γεωργιάδης για την κατάσταση στο μαιευτήριο «Έλενα»
Διαταραχή χρήσης αλκοόλ στους γονείς συνδέεται με επιταχυνόμενη γήρανση στα παιδιά τους [μελέτη]