Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη λήψη κλινικών αποφάσεων για τον εντοπισμό και τη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΕΜ, καρδιακή προσβολή) σε ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ύποπτη εικόνα, δεν βελτιώνει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η υποστήριξη κλινικών αποφάσεων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ασφαλής και αυξάνει την υιοθέτηση της φροντίδας που βασίζεται σε στοιχεία, σύμφωνα με αναδρομική έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

"Μια βασική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη είναι ως εργαλείο για να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να διαγνώσουν τους ασθενείς πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς και να ποσοτικοποιήσουν πιο αντικειμενικά την πρόγνωση, επιτρέποντάς τους τελικά να ξεκινήσουν την κατάλληλη θεραπεία νωρίτερα για να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ασθενών" σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας Χριστίνα Λαμπράκη από το Victorian Heart Hospital της Αυστραλίας.

Όπως ανέφερε, "η μεγάλη μας τυχαιοποιημένη δοκιμή σε ομάδες που περιελάμβανε ασθενείς που παρουσιάστηκαν στα επείγοντα με ύποπτες καρδιακές παθήσεις στη Νότια Αυστραλία δεν βελτίωσε τα κλινικά αποτελέσματα. Τόνισε, όμως, την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο να επηρεάζει τις κλινικές αποφάσεις και την πρακτική για βελτίωση της έκβασης".

Πηγές:
Medical Express

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα fake news και η συνομωσιολογία για την ευλογιά των πιθήκων
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Άτομα με αναπηρίες: μεγάλο πρόβλημα οι διακρίσεις και η μοναξιά [μελέτη]