Εάν οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο (CHD) σταματήσουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 44%.

Ωστόσο, αν μειώσουν μόνο την κατανάλωση τσιγάρων, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όφελος. Αυτό προκύπτει από μια μεγάλη μελέτη μητρώου που παρουσιάστηκε στο καρδιολογικό συνέδριο ESC 2024 στο Λονδίνο.

"Τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, οι γιατροί πρέπει να τονίζουν τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος σε κάθε ευκαιρία", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Jules Mesnier, από το νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard στο Παρίσι.

Μαζί με την ερευνητική του ομάδα, ο Mesnier ανέλυσε 32.378 ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο από το μητρώο CLARIFY. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών, ανέλυσαν το ιστορικό καπνίσματος και την τρέχουσα κατάσταση καπνίσματος των ασθενών, καθώς και την εμφάνιση καρδιαγγειακού θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Καθοριστικό το πρώτο έτος

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη 6,5 χρόνια μετά τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου. Κατά τη στιγμή της ένταξης και συμπερίληψης στη μελέτη, 4.039 ασθενείς (12,5 %) κάπνιζαν, 14.973 (46,2 %) ήταν πρώην καπνιστές και 13.366 ασθενείς (41,3 %) δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Από τους πρώην καπνιστές, το 72,8 % είχε καπνίσει κατά τη στιγμή της διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου και είχε διακόψει το κάπνισμα εντός του επόμενου έτους. Επιπλέον 27,2 % διέκοψαν το κάπνισμα τα επόμενα χρόνια.

"Είναι ενδιαφέρον ότι το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση με στεφανιαία νόσο ήταν το κρίσιμο παράθυρο για τη διακοπή του καπνίσματος", δήλωσε ο Mesnier. "Θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος και να υποστηρίξουμε τους ασθενείς σε αυτό".

Κατ' αρχήν, όλοι οι ασθενείς που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της CHD βελτίωσαν σημαντικά την καρδιαγγειακή τους έκβαση - ανεξάρτητα από το πότε το έκαναν. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκε κατά 44%.

Το λιγότερο κάπνισμα δεν βοηθά

Ορισμένοι ασθενείς μείωσαν την κατανάλωση τσιγάρων μόνο αφού διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου δεν άλλαξε σημαντικά σε σύγκριση με τους ασθενείς που συνέχισαν να καπνίζουν όπως πριν.

Συγκεκριμένα σε αυτούς τους ασθενείς, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή εμφράγματος αυξήθηκε κατά 8% με κάθε επιπλέον έτος ενεργού καπνίσματος.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι καπνιστές που εγκατέλειψαν το τσιγάρο μετά τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά ποτέ δεν ανέκτησαν το επίπεδο καρδιαγγειακού κινδύνου των ασθενών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ακόμη και χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

"Συμβουλεύω στους ασθενείς μου να σταματήσουν το κάπνισμα, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μειώσουν τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο", δήλωσε ο Mesnier. Πρόσθεσε ότι προφανώς δεν αρκεί μόνο η μείωση του καπνίσματος.

"Σε κάθε ραντεβού με τον γιατρό και σε κάθε ιατρική παρέμβαση, πρέπει να δίνονται στους ασθενείς σύντομα και σαφή μηνύματα ότι πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα.

Και το να μπορείς να πεις στους ασθενείς ότι με τη διακοπή του καπνίσματος μπορούν να μειώσουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου - όπως δείξαμε στη μελέτη μας - είναι ένα ισχυρό μήνυμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογράφηκε το SPA μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν-Farallon για τις κλινικές της Euromedica
Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου εντοπίστηκε και στην Τσεχία
Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου [μελέτη]