Τα φυτά θα έπρεπε να είναι παντού γύρω μας – κάτι που στηρίζουν μελέτες, όχι μόνο προσωπική άποψη – αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό σε πολλά μέρη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μία γλάστρα με ένα φυτό στο σπίτι μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα, να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, ακόμα και να αναπνέουμε και να κοιμόμαστε καλύτερα.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Προστασία από αλλεργιογόνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δωμάτια με φυτά έχουν λιγότερη σκόνη και μούχλα από τα δωμάτια χωρίς φυτά. Τα φύλλα και άλλα μέρη των φυτών λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα για τα αλλεργιογόνα και άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Τα φυτά με φύλλα με έντονη, παχιά υφή μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Καλύτερη διάθεση

Τα φυτά μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με μελέτες, οι εργαζόμενοι σε γραφεία με φυτά αισθάνονται καλύτερα για τη δουλειά τους, ανησυχούν λιγότερο και χρειάζονται λιγότερες αναρρωτικές άδειες. Τα λουλούδια είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή.

Φιλτράρουν τον αέρα

Τα χαλιά, τα χρώματα, τα καθαριστικά και πολλά άλλα αντικείμενα εσωτερικού χώρου εκπέμπουν ρύπους που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις. Μπορούν να συσσωρευτούν στον αέρα και να ερεθίσουν τα μάτια και το δέρμα σας, να επιδεινώσουν το άσθμα σας ή να δυσκολέψουν την αναπνοή. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις ενώσεις.

Διακόσμηση και διατροφή

Ορισμένα φυτά προφανώς μπορούν να μπουν και στην κουζίνα σας. Ο δυόσμος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το φούσκωμα, τα αέρια και άλλα προβλήματα μετά το φαγητό. Ο βασιλικός είναι εξίσου καλή ιδέα, και θα σας φτιάχνει τη διάθεση και με την υπέροχη μυρωδιά του.

Αλόη: Καλαίσθητη αλλά και ωφέλιμη

Εκτός του ότι είναι ένα πανέμορφο φυτό για γλάστρα, το τζελ που κρύβει μέσα στα φύλλα της είναι δημοφιλές σπιτικό φάρμακο. Μπορεί να ανακουφίσει από ηλιακά και άλλα μικροεγκαύματα. Μπορεί να καταπραΰνει την ψωρίαση και άλλες δερματικές παθήσεις.

Καλύτερο περιβάλλον για ύπνο

Τα φυτά προσλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και εκπέμπουν οξυγόνο. Ορισμένα φυτά συνεχίζουν να εκπέμπουν οξυγόνο ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου. Μερικές γλάστρες με τέτοια φυτά στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να σημαίνουν καλύτερη ποιότητα αέρα όσο κοιμάστε.

Καλύτερη συγκέντρωση

Το να βρίσκεστε σε χώρο με φυτά μπορεί να διευκολύνει τη συγκέντρωση στις εργασίες και να ενισχύσει τη μνήμη σας. Σύμφωνα με μελέτες, οι μαθητές σε τάξεις με φυτά σε γλάστρες είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, την ορθογραφία, την ανάγνωση και τις φυσικές επιστήμες από τα παιδιά σε τάξεις χωρίς φυτά.

Οφέλη για την ψυχική υγεία

Μερικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν την κηπουρική για να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχιατρικών παθήσεων. Η ενασχόληση και η φροντίδα για έναν ζωντανό οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της προσοχής και στη μείωση της σοβαρότητας της κατάθλιψης. Τα φυτά μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα που αναρρώνουν από τραύμα, καθώς και άτομα με άνοια ή που ζουν σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η έκθεση της εγκύου στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης [μελέτη]
Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Από ποια ηλικία υπάρχουν αγγειακές μεταβολές
''Έξυπνη μάσκα'' εντοπίζει παθήσεις του αναπνευστικού