Η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (ÖAW) και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Boehringer Ingelheim Foundation (BIF) εγκαινιάζουν ένα νέο ινστιτούτο: Πρόκειται για το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη Βιοϊατρική με την ονομασία "Aithyra", που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα με 150 εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να συμβάλει στην προαγωγή της ανθρώπινης υγείας με ερευνητικές προσεγγίσεις ΤΝ υπό την ηγεσία του ερευνητή ΤΝ Michael Bronstein στη Βιέννη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ÖAW.
Η τεχνητή νοημοσύνη είχε ήδη εμπλακεί στη διαδικασία ονοματοδοσίας: μετά από αντίστοιχο αίτημα για ενσωμάτωση της ελληνικής μυθολογίας, έδωσε την "Αίθυρα" ως φανταστική κόρη της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, και του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, και θεωρείται πλέον από το ίδρυμα ως προστάτιδα και πηγή έμπνευσης που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η χρηματοδότηση από το γερμανικό BIF, που εδρεύει στο Μάιντς, για τα επόμενα δώδεκα χρόνια είναι "η μεγαλύτερη ιδιωτική χρηματοδότηση έρευνας που έχει λάβει ποτέ η Αυστρία", σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Ινστιτούτο θέτει "νέα πρότυπα στη βασική έρευνα", δήλωσε ο πρόεδρος της ÖAW, Heinz Faßmann. "Ο ιδρυτικός διευθυντής Bronstein, ένας "αληθινός σούπερ σταρ της σκηνής της τεχνητής νοημοσύνης", θα "συμβάλει σημαντικά στο να καλύψει η Αυστρία και ίσως και η Ευρώπη την υστέρηση της έρευνας σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα".
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού στην Ευρώπη Ινστιτούτου Αριστείας, σύμφωνα με την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, στο οποίο επιστήμονες από τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοϊατρικής έρευνας συνδυάζουν εξαρχής την αντίστοιχη τεχνογνωσία τους, και συγκεκριμένα με τη συμμετοχή και τη στενή δικτύωση πανεπιστημιακών και μη πανεπιστημιακών επιστημονικών ιδρυμάτων έως και νεοφυών επιχειρήσεων στην Αυστρία και το εξωτερικό.
Στο επίκεντρο βρίσκονται η βαθύτερη κατανόηση των βιοϊατρικών συσχετίσεων και συνεπώς και των ασθενειών, η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη διάγνωση και η ανάπτυξη θεραπείας για ανίατες σήμερα ασθένειες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές